Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erdély-szerte Wass Albertre emlékeznek a fiatalok

2008. október 18., szombat, Közélet

Nagy érdeklődés mellett, telt ház előtt zajlott a meseolvasás és a diákok által összeállított irodalmi műsor Sepsiszentgyörgyön, melyet az Erdélyi Magyar Ifjak szerveztek a Wass Albert-hét keretében. Hasonlóan sikeres volt a ceglédi Erdélyi Szirmok Társulat Csillagösvényen hazatérek újra című zenés irodalmi műsora Gyergyó­szentmiklóson és Marosvásárhelyen — tudtuk meg Nemes Elődtől, a háromszéki EMI vezetőjétől. Kolozsváron viszont csütörtök este megzavarták a rendezvényt a Noua Dreaptă szélsőjobboldali szervezet tagjai — adja hírül a román sajtó.

A tucatnyi román fiatal a rendőrök intései ellenére bement a kincses városbeli Heltai Gáspár Alapítvány székhelyére, ahol a zenés irodalmi est zajlott, és bekiabálásokkal zavarták meg a programot. Az őket feltartóztatni igyekvő rendőröknek azzal érveltek, hogy az esemény nyilvános. Szóvivőjük az erdélyi író háborús bűnösségét emlegette, alkotmányellenesnek minősítve az összejövetelt. Az est végül rendbontás nélkül ért véget.

Sepsiszentgyörgyön tegnap este Zorkóczy Zenóbia kovásznai művésznő mutatta be műsorát, majd Bartha József református lelkész tartott előadást a holtmarosi Wass-szobor kálváriájáról. A falu református templomkertjében állított mellszobor ügyében a lelkészt többször kihallgatták, a templomba kellett menekítenie a szobrot. (A Wass Albert-hét további műsora a Mi, hol, mikor? oldalon)

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2008-10-18: Közélet - Ferencz Csaba:

Fizetésemelés helyett munkacsoport

Călin Popescu Tăriceanu nem tartja elfogadhatónak a közszférában megszavazott fizetésemeléseket, ezért egy általános szabályozást javasol a politikai pártoknak. A kormányfő szerint az alapelveket a választásokig le kell szögezni, s a jogszabályt az új kormánynak kell kidolgoznia.
2008-10-18: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Emléktáblát avattak Árkoson (Benkő Gyula hazaérkezett)

Mezőtúr város önkormányzata, a Benkő Gyula Környezet- és Termé­szetvédelmi Oktató­központ emléktáblát helyezett el Árkoson a községháza homlokzatán Benkő Gyula (1888—1958) természet- és földrajztanár, természetbúvár, közéleti személyiség születésének 120., halálának 50. évfordulóján. A népes ünneplő seregben jelen volt a dombormű alkotója, Győrfi Sándor szobrászművész és Mezőtúr polgármestere, dr. Draskovits Dénes. Az árkosi emléktábla hasonmását Mezőtúron avatják október 22-én.