Parlamenti választásokKormányfő–alkotmánybíróság–ellenzék csörte

2020. október 19., hétfő, Belföld

Politikai részrehajlással, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SZDP) „utasításainak” végrehajtásával vádolta Ludovic Orban miniszterelnök az alkotmánybíróságot, a testület és az SZDP azonban a jogállamiság elleni támadásként elutasította a vádakat.

  • Fotó: capital.ro
    Fotó: capital.ro

Orban egy csütörtök esti televíziós interjúban kommentálta azt, hogy az alkotmánybíróság elutasította a kormány óvását, és alkotmányosnak minősítette azt a törvénytervezetet, amely szerint nem a kormány, hanem a parlament írja ki a parlamenti választásokat. A Nemzeti Liberális Párt (NLP) elnöki tisztségét is betöltő miniszterelnök szerint az alkotmánybíróság jogi „bűvészkedéssel”, az alkotmány megsértésével hozta meg döntését, és a testület politikai alapon kinevezett tagjai az SZDP utasítására futószalagon fogadnak el Románia alapvető érdekeit és a demokráciát sértő döntéseket. „Ez tűrhetetlen, meg kell változtatni az alkotmánybíróság összetételét, meg kell tisztítani a testületet a pártbürokratáktól, oda csak tapasztalt bírákat szabad beengedni” – vélekedett, arra utalva, hogy a taláros testület tagjait részben a mindenkori parlamenti többség, részben az államfő jelöli, jelenlegi elnöke, Valer Dorneanu pedig az SZDP politikusaként korábban a parlament házelnöke volt. Orban pénteken pedig arról beszélt, hogy a kormány szempontjából december 6-a a parlamenti választások „alkotmányos és törvényes időpontja”, és szerinte „minden plusznap, amelyen ez a parlament tisztségben marad, elvesztegetett nap Románia számára”, a Szociáldemokrata Párt szinte minden parlamenti tevékenységi napon okoz még valami rosszat az országnak, a fizetésképtelenség irányába taszítva azt. A kormányfő szerint a választásokat meg lehet tartani, minden a megfelelő szervezésen, a szabályok betartásán múlik. Véleménye szerint a többség törvényhozóinak az az érdekük, hogy mandátumukat minél jobban meghosszabbítsák.

Az alkotmánybíróság elnöke úgy értékelte: egyetlen európai ország miniszterelnöke sem enged meg magának ilyen „alpári” hangot a jogállamiságot védelmező egyik legfontosabb intézménnyel szemben. Dornea­nu felidézte: a kormányfő nem először hergeli a közvéleményt az alkotmánybíróság ellen, de mostani vádaskodása „megköveteli”, hogy bepanaszolják a Velencei Bizottságnál, az Alkotmánybíróságok Egyesületénél és az Európai Bizottságnál.

Marcel Ciolacu házelnök, az SZDP elnöke szerint a kormányfő a demokráciát veszélyezteti, a jogállamiságot támadja, és „kirohanása” csak azzal magyarázható, hogy „magának akar minden hatalmat”. Ciolacu szerint az alkotmánybíróság tagjait más demokratikus államokban is a polgárok megbízatását élvező parlament választja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1923
szavazógép
2020-10-19: Kitekintő - :

Montesquieu forog a sírjában (Párizsi levelek)

Az amerikai elnökválasztási küzdelmet tovább élezte a váratlan esemény: elhunyt Ruth Bader Ginsburg bíró, a demokrata holdudvar egyik pillére. Az amerikai közvélemény-formáló média és politika – illetve a politikába befektető magánszféra –, valamint a demokrata értékeket kikényszerítő Legfelsőbb Bíróság döntései évtizedek óta kéz a kézben haladnak. Most azonban, amikor több évtizede elhajított bumerángjuk visszatérőben, és a republikánus elnök az ő módszereiket használja ellenük, beindult a demokrata panaszmalom: Trump a saját jelöltjét ülteti ismét az elhunyt helyébe. Megteheti, hiszen döntése elnöki jogkör, és a szenátus, amely áldását adhatja rá – ellentétben a képviselőházzal –, republikánus többségű. Korábbi választási ígéretét betartva Trump már két konzervatív jelöltet is javasolt a bírói székbe. Az alkalom a kezére játszik, hogy egy harmadikat jelöljön.
2020-10-19: Belföld - :

Újabb lépés a birtokrendezésben

A kataszteri törvény módosításáról döntött a múlt hét közepén a szenátus. Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora, a javaslat egyik kezdeményezője felidézte, hogy a törvény elfogadása egy újabb lépés abban a folyamatban, amelyet a szövetség indított el, és célja a birtokrendezés, a telekkönyvezés módosítása és ezáltal a visszaszolgáltatási folyamat lezárása.