„Ma nem fegyverrel, hanem aláírással küzdhetünk”

2020. október 26., hétfő, Belföld

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint ma nem fegyverrel kell küzdeni a szabadságért, amiként az 1956-os forradalom hősei tették, hanem csak aláírással. Az államtitkár Madéfalván beszélt erről a székelyföldi autonómia napja alkalmából a Siculicidium kápolnában tartott szentmise végén.

A politikus megemlítette: a magyarokat a közös történelem, a közös nyelv, a közös származástudat és a közös ünnepek: március 15., augusztus 20. és október 23. teszik magyarrá. Megemlítette: 1956. október 23-án ugyan Budapesten tört ki a magyar forradalom, Erdélyben is azonnal elkezdődtek a szervezkedések, annak reményében, hogy itt is megszabadulnak a diktatúrától.

Kitért arra, hogy 2015 óta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozata alapján október utolsó vasárnapján ünneplik szerte a világon a székelyföldi autonómia napját. Emlékeztetett arra, hogy a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezésre már a május 7-i határidő előtt összegyűlt az egymillió aláírás, de nem sikerült teljesíteni az aláírások eloszlásának a területi kritériumait. A november 7-ig meghosszabbított határidő előtt az a cél, hogy Magyarország, Románia és Szlovákia után az EU más tagállamaiban is összegyűljön a szükséges aláírásszám. Ezért arra biztatta a jelenlévőket, hogy aki még nem tette meg, írja alá a világhálón a kezdeményezést, hívja fel Európában szétszóródott ismerőseit, rokonaikat, és kérje meg őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2020-10-26: Belföld - :

Újra kivonultak Úzvölgyébe a román hazafiak

Amint korábban is beszámoltunk róla, tegnapra újabb akciót szervezett az úzvölgyi temetőnél a Calea Neamului Egyesület elnöke, Mihai Târnoveanu. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a járványhelyzetre hivatkozva arra kérte a Bákó megyei hatóságokat, hogy ne engedélyezzék az úzvölgyi gyülekezést, ennek ellenére Târnoveanu Facebook-oldalán olyan élő közvetítést lehet látni, amely szerint a román hazafiak mégiscsak eleget tettek ígéreteiknek és kivonultak az első világháborús katonatemetőbe.
2020-10-26: Belföld - :

Hírsaláta

ÉJSZAKAI KIJÁRÁSI TILALOM LÉPHET ÉLETBE. A kormány fontolgatja egy olyan intézkedés bevezetését, amely megtiltaná az éjszakai közlekedést – jelentette be szombaton Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő szerint a korlátozást a koronavírus-fertőzés terjedése indokolná. Hozzátette: mielőtt erről döntenének megvárják, hogy mennyire eredményesek azok a korlátozások, amelyeket már bevezettek azokon a településeken, amelyeken az elmúlt 14 napban regisztrált új megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a hármat. (Agerpres)