KézdivásárhelyVisszafogott főhajtás az ‘56-os szabadságharcosok emléke előtt

2020. október 26., hétfő, Közélet

Pénteken Kézdivásárhelyen az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján a világjárvány és az érvényben lévő korlátozások miatt rendhagyó módon zajlott a főhajtás az ’56-os hősök emléke előtt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A szűk körű megemlékezés a régi református temetőben a Szoboszlai kirakatperben kivégzett tíz mártír emlékére állított kopjafánál kezdődött koszorúzással és imával. Az alig pár percig tartó rendezvényen beszédek nem hangzottak el, a Református Kollégium tanulói az iskolájukban emlékeztek ’56 hőseire.

Az egybegyűltek a temetőből a Hősök Emlékműve elé vonultak, ahol civil szervezetek képviselői csatlakoztak hozzájuk. A koszorúzás után a jelenlevők elénekelték a magyar és a székely himnuszt, beszédek itt sem hangzottak el. Este a 2009-ben felavatott ’56-os emlékműnél a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés képviselői helyezték el a kegyelet virágait és gyertyagyújtással tisztelegtek a hősök emléke előtt.

A Vetró András által készített szobornál Józsa Irén ny. tanárnő arról beszélt, hogy az erdélyi megtorlás sokkal kegyetlenebb volt, mint az anyaországban. Szigyártó Szőcs Emese nagyapja, az albisi Elekes Balázs meghurcolásáról és börtönéveiről szólt.

A koszorúzás alkalmával a szobornál Vetró András elmondta: „A szobor tulajdonképpen egy áldozat, egy szomorú arc, ami egész nemzetünket jellemezi, a franciáknál is egy nő a szabadság jelképe, az aradi emlékmű szintén nőt ábrázol. Itt is egy jelképpel állunk szemben, a szétvágott női fej, ami nem esik szét. A művésznek nem az a feladata, hogy egy teljesen elvesztett, lehangoló alkotást készítsen, hanem egy kis reményt sugározzon. Ezért az elvágott fej a nyakon át a melle felé összeforr, és a kérdés sugárzik róla. Vajon összeforrunk még, fognak-e együvé tartozni az elszakított országrészek?”

A rövid ünnepség közös imával zárult. A Világháborús Emlékműnél a Kézdiszéki és a Kézdivásárhelyi Székely Tanács nevében Fekete Miklós ny. zenetanár, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke emlékezett a 64 évvel ezelőtti eseményekre. A megszokott esti fáklyás felvonulásra és a Hősök Emlékműve előtti ünnepi műsorra idén nem került sor.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2020-10-26: Közélet - Hecser László:

Néma tisztelgés a hősök előtt (Barót)

A barótiak a járványhelyzetre való tekintettel péntek délután rendhagyó módon tisztelegtek az 1956-os forradalom hősei előtt: az ünnepi műsor elmaradt, de a Petőfi utcai emlékműnél, majd a Baróti Szabó Dávid Középiskola udvarán az egykori diák, Moyses Márton, illetve a hozzá hasonlóan mártírhalált vállaló anyaországi Bauer Sándor és a cseh Jan Palach emlékművénél mindenki leróhatta kegyeletét.
2020-10-26: Közélet - Iochom István:

Polgármester nélkül maradt Kézdialmás (Jogerősen elutasították Molnár István fellebbezését)

Mint már hírül adtuk, a Kézdivásárhelyi Bíróság a kormányhivatal kérésére elutasította Molnár István, Kézdialmás megválasztott polgármestere mandátumának érvényesítését, a kilenctagú tanácstag-listát viszont helybenhagyta.