Sörcsap – a székely sörkalauzNyuszis sör Magyarországról

2020. november 11., szerda, Magazin

A Fehér Nyúl APA címkéje zavarba ejtő, hiszen felfedezhetünk rajta felhőkarcolókat, továbbá lovas rodeózó cowboyokat és égből potyogó – talán indián – nyilakat. Gondolom, a gyártó már ezzel is azt próbálja tudtunkra adni, hogy ez a főzet egy american pale ale.

  • Fotó: Tibodi Ferenc
    Fotó: Tibodi Ferenc

Ez a típusú habos nedű nem más, mint a brit eredetű IPA (indian pale ale) amerikanizált változata. Pohárba öntve a Fehér Nyúl APA opálos narancsszínű, lágy és krémes habja fehér, emellett tartós is. A sör illata édeskés, visszafogott citrusos beütéssel. Íze már kevésbé édes, inkább mérsékelten keserű. A korty eleje komlós, majd az egész átmegy fűszeres-gyümölcsösbe, ami a citrom mellett a grépfrút ízvilágát idézi fel, amitől nagyon könnyednek, frissnek tűnik ez a közepesen testes nedű. Jól összerakott sör ez az APA, amely egy erős hetest érdemel, és úgy gondolom, ha találkozik vele az ember, mindenképpen ki kell próbálnia, meg kell kóstolnia.

Adatok: • gyártja: Fehér Nyúl Kft. • származási hely: Magyarország • ára: 13,50 lej • kiszerelése: üveg (330 ml) • alkoholtartalom: 5,5% • szárazanyag-tartalom: 13.6ºP • IBU: 38 • összetevők: ivóvíz, árpamaláta, búzamaláta, komló (Falconer’s Flight), sörélesztő • típus: american pale ale (APA) • színe: opálos narancs • a sör pontszáma: 7/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: APA: american pale ale. Felsőerjesztésű sörstílus, a tradicionális angol ale típusú sörök amerikai komlós átértelmezése, a sörforradalom egyik zászlóshajója. Karakteres komlóíz jellemzi, kellemes, füves jegyeket hordoz. Legtöbbször a komló adja a sör jellegzetesen keserű, citrusos karakterét, de azt mindig kordában tartja egy édeskésebb, malátás ízvilág.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2020-11-11: Magazin - :

Teleki Pál emléke Lengyelországban

Lengyelországban, a Łódz vajdaságbeli Skierniewicében felavatták hétfőn az 1920-as varsói csata során a lengyeleknek segítséget nyújtó nemzetek emlékművét. A Piotr Gliński lengyel kormányfőhelyettes jelenlétében leleplezett szobor­együttesben Teleki Pál egykori magyar miniszterelnök alakja is szerepel. Teleki Pál-szobrot avattak Krakkó központjában is november 4-én.
2020-11-11: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Egy cukrászműhely az egészség szolgálatában (Flour Power Sepsiszentgyörgyön)

Mintegy fél éve működik Sepsiszentgyörgyön az a cukrászműhely, melynek konyháján egy igen fiatal cukrászlány szorgoskodik. Bár viszonylag későre vált egyértelművé, hogy ezt az utat választja, ma már úgy érzi, amennyiben újra kellene kezdenie, akkor is a sütemények világába lépne be. Csíki Hanna és kis csapata kezei alól nap mint nap olyan desszertek kerülnek a pultra, melyeket azok is bátran fogyaszthatnak, akik számára egyébként tilos hagyományos alapanyagokból készült édességet enni, akárcsak azok, akik az egészséges életmód hívei.