Erősödnek a német–magyar kapcsolatok

2020. november 13., péntek, Világfigyelő

A német–magyar kapcsolatok erősödésére számít Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Heiko Maas német külügyminiszter, akik tegnap online tanácskozást tartottak.

  • Heiko Maas és Szijjártó Péter. Archív fotó: MTI / Máthé Zoltán
    Heiko Maas és Szijjártó Péter. Archív fotó: MTI / Máthé Zoltán

A koronavírus-fertőzéssel küzdő Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a világjárványt követően új világrend jön létre politikai és gazdasági szempontból egyaránt, a magyar–német kapcsolatok szerepe pedig növekedni fog. A legfontosabb, hogy a nemzetközi együttműködés új, kölcsönös tiszteleten alapuló korszaka következzen. Ugyanakkor – folytatta – a világjárvány lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetközi politikai rendszer megszabaduljon az olyan rossz beidegződésektől, mint a kioktatás, a vádaskodás és egymás alaptalan támadása. Sokkal inkább koncentrálhatnánk arra, ami összeköt, vagyis hogy miként és miben tudunk egymásnak segíteni ebben a nehéz időszakban; mi ezt valljuk Magyarország és Németország vonatkozásában is – tette hozzá Szijjártó Péter.

Közölte, a magyar és a német gazdaság és ipar között rendkívül szoros az együttműködés. Abban a sikerben, hogy az elmúlt hat évben folyamatosan nőttek a magyar beruházások és erősödött az ország exportteljesítménye, nagy szerepe volt a német vállalatoknak. Magyarországon 6 ezer német vállalat működik, amelyek 300 ezer embernek adnak munkát.

Heiko Maas úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány idején különösen érvényes az európai együttműködésre az a közmondás, hogy jobb adni, mint kapni. Ugyanis az európai szolidaritás lényege az, hogy nem egyirányú utca, hiszen aki ma segít a szomszédainak, a járvány által fokozottabban érintett országoknak, az bízhat abban, hogy neki is segíteni fognak.

Szemben a korábbi pénzügyi vagy migrációs válsággal, Európa nem hullott különböző táborokra. Ehelyett útjára indították az unió történetének legnagyobb pénzügyi csomagját, amellyel támogatják a bajba jutott vállalkozásokat és azokat az embereket, akik elvesztették az állásukat Budapesten, Berlinben vagy Barcelonában – ismertette. Arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági helyreállítás még hosszú ideig fog tartani, ám a társadalmi kohézió biztosítása érdekében addig is olyan célokra kell koncentrálni, mint a klímavédelem, biztosítani kell Európa digitális szuverenitását és meg kell erősíteni Európának a világban betöltött szerepét. Erre pedig egyetlen európai ország sem képes egyedül, vagyis az európai összefogás az egyetlen ígéretes kiút a válságból, és ez különösen vonatkozik Magyarországra és Németországra – mondta a német külügyminiszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 458
szavazógép
2020-11-13: Belföld - :

Marad a városháza felirat (Gyergyószentmiklós)

Gyergyószentmiklós az első székelyföldi település, mely pereskedés útján megvédte a polgármesteri hivatala homlokzatán szereplő Városháza feliratot – közölte tegnap blogján Árus Zsolt, a pereskedés jogi hátterét biztosító Székely Figyelő Alapítvány elnöke.
2020-11-13: Világfigyelő - :

Válaszintézkedéseket vezetnek be Berlin és Párizs ellen (Moszkvai külpolitikai értékelő)

A világpolitika aktuális kérdéseiről tartott sajtóértekezletet Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere tegnap Moszkvában. Kijelentette, Oroszország válaszszankciókat vezet be a német és a francia vezetés képviselői ellen a Navalnij-ügy kapcsán. Közölte, hogy Moszkva hamarosan értesíti „partnereit” a döntésről.