Sörcsap – a székely sörkalauzA csalódáskeltő cseh serital

2020. november 17., kedd, Magazin

Első ránézésre és kóstolásra jó sörnek tűnik a Samson 1795 Dark. Az üveg megnyitása után kellemes kávé-, karamellillat csapott meg, ám innen már csak a negatívumok következnek.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Habja szép, ám vékony és gyorsan eltűnik. Ahogy említettem, az első korttyal nem is volt baj, de a folytatással már igen. A csehországi nedűnek talán száraznak és kávésnak kellene lennie, azonban a benne levő édesítőszer egyszerűen elnyomja ezt, s az egész sör mintha átalakulna folyékony édességgé. Utóízében felfedeztem vajmi kevés keserűséget, de ez nem volt elég ahhoz, hogy a Samson 1795 Darkot ne hatos alá értékeljem. Szerintem túlzottan édes, s bár én szeretem az ilyen stílusú barna söröket, ez már túl sok volt nekem... Mindezek ellenére egy próbát megért a Samson barna söre, de hát kinek a pap, kinek a papné!
 

Adatok: • gyártja: Pivovar Samson • származási hely: Csehország • ára: 4,85 lej • kiszerelése: üveg (500 ml) • alkoholtartalom: 4,5% • száraz­anyag-tartalom: 12ºP • IBU: – • összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat, édesítőszer (E954) • típus: barna sör • színe: sötétbarna • a sör pontszáma: 5/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Gose – hagyományos német típus, amelyet sóval és citrommal isznak. Felsőerjesztésű és világos búzasörről van szó, amelyben a tejsavbaktériumok a felelősek a szokatlan ízvilágért. Korianderrel ízesítik, Goslar városából származik, és a települést átszelő Gose folyóról kapta a nevét. Igen frissítő hatású ital, amelyet leginkább a nyári melegben kellemes fogyasztani. A sörfajta receptje kis híján feledésbe merül,  1945-ben már csak egy sörfőzde készítette, ám az is bezárt. Szerencsére megmenekült a gose, és nem csak Németországban népszerű, az amerikai sörforradalom is rákapott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 567
szavazógép
2020-11-17: Magazin - :

Elhunyt Méray Tibor

Életének 97. évében november 13-án elhunyt Méray Tibor Kossuth-díjas író, újságíró, közíró. Elsőként ő írt könyvet az ’56-os miniszterelnök, Nagy Imre életéről és haláláról. Az 1990-es években ösztöndíjat alapított, azzal évente egy fiatal erdélyi újságíró – az ezredfordulón a Háromszék két szerkesztője is – három hónapon át Budapesten tanulhatott, szerezhetett tapasztalatot.
2020-11-17: Kultúra - Fekete Réka:

Építkezés és nyitás (30 éves a Háromszék Táncegyüttes)

Beszélgetés Deák Gyula Levente együttesigazgatóval
Semmi nincs kőbe vésve, mindig nyitottak voltunk, és ha az élet úgy hozza, biztosan nyitunk ezután is újabb kihívások felé is – szögezi le Deák Gyula Levente. A Háromszék Táncegyüttes művészi hitvallásának lényegét fogalmazza meg egyetlen mondatban, és hogy állítása hiteles, az elmúlt harminc év előadásai igazolják. Az az iránytű, amelyet a társulat magáénak vall három évtizede, elvezet olyan táncösvényekre, amelyek mentén mindig frissen marad a ránk hagyományozott népzenei és néptáncörökség. Egyszer-egyszer eredeti szépségében, máskor gyermeki pajkossággal, időnként táncszínházi köntösben. Vajon minden lépés tudatos, előre megfontolt volt? Tudták tíz, húsz, harminc évvel ezelőtt, hogy jó utat választottak? Erről beszélgettünk Deák Gyulával.