Székföldi magyar napok – ÁrapatakImával és énekkel

2020. november 17., kedd, Közélet

Ima és ének zárta idén a Székföldi Magyar Napok hetedik rendezvénysorozatát Árapatakon, a szórványtelepülésen, amelynek népi életét egy, a huszadik század elején román nyelven írt és magyar fordításban is megjelent regényes falukrónika Örvényben címmel mutatja be. Szerzője Romulus Cioflec előpataki születésű nagyszebeni újságíró, fordítója Dávid Gyula Kolozsváron élő irodalomtörténész, kettejük munkája által válik bizonysággá újra, hogy a korabeli szórványban békésen egymás mellett tudott élni minden náció, magyar, román és cigány, s a falu a református templom tornyából hallgatta minden este a figyelmeztetést: Tízet ütött már az óra, minden ember nyugovóra!

  • Közreműködött Borbáth Szilveszter. Fotó: KVMT
    Közreműködött Borbáth Szilveszter. Fotó: KVMT

Történelmi emlékhelye is Árapatak a háromszéki magyarságnak. Az 1848–49-es önvédelmi harc idején itt írták alá 1849. január 3-án a nevezetes, bár rövid életű árapataki békeszerződést. Ennek összeállításában Gedeon tábornok, illetve Heydte százados vett részt. A magyar oldal képviselője az az árapataki Béldi Gergely volt, aki annak ellenére, hogy kevéssel a békekötés előtt Heydte feldúlta és felégette ára­pataki kastélyát, az ügy fontossága miatt mégis vállalta az ellenséggel való tárgyalást. Az osztrákok a béke ideje alatt is fegyverkeztek, s amikor a háromszéki hadvezetésnek ez tudtára jutott, a kegyetlen tél ellenére is felmondták a békét. Az egykori árapataki Béldi-birtok régi épületeiből ma már csak egy lakóházzá alakított melléképület áll. A neves család kőemlékei ott porladoznak az egykori birtok fölötti romos családi sírhelyen, de őrzik még ma is a magyar népművészet híres keresztszemeseit, szálán varrott hímzéseit abban a református templomban, amely a múlt vasárnapi székföldi találkozónak is helyet adott.

Fülöp-Gál László református lelkész ünnepi prédikációjában az együttlét öröméről, szükségességéről beszélt. Elmondta, hogy a közösség számára fontos, megtartóerő egy ilyen találkozó. A félelmet legyőzve, idén is templomba vonulva ünnepelt Székföldje magyarságának képviselete, megtartva hagyományos jó szokását, hogy nemcsak saját települése, hanem egymás rendezvényein is részt vesz. Erőinket összefogva, együtt gondolkodva és együtt cselekedve csodákra vagyunk képesek, emelte ki köszöntőbeszédében Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki képviselőjelöltje. Dicséretes, hogy Árapatak olyan község, amely már harmadik alkalommal szavazott bizalmat magyar nemzetiségű polgármesternek, Kovács Lászlónak. Erősítve a rendezvény kulturális jellegét, a vargyasi Borbáth Szilveszter, a Fölszállott a páva díjazottja katonadalokat és erdővidéki népdalokat énekelt. A vendégszerető helyiek hálájuk jeléül keresztszemes könyvjelzőkkel ajándékozták meg a vendégeket – tájékoztatott Kiss Csilla rendezvényfelelős.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2020-11-17: Közélet - Hecser László:

Kedvezmény a bányavidéken élőknek

Parlamenti választási kampánya során Benkő Erika képviselő Baróton az egykori bánya romladozó épületei előtt arról beszélt, miért is volt fontos, hogy felkerüljön a listára a bányaváros, illetve a nyolc kilométeres körzetében található települések, amelyek lakói, ha legalább harminc évet éltek ott, büntetőpontok nélkül, hamarabb mehetnek nyugdíjba.
2020-11-17: A múlt hét - Kuti János:

Tolvajlásmentes Romániát?

Amióta a Nemzeti Liberális Párt (NLP) hatalomra került, jóformán megszűnt a korrupció. Az utolsó nagy korrupt politikust, Liviu Dragneát sikerült bezárni, és esetleg fel is lehetne számolni a korrupcióellenes ügyészséget, mert maholnap munka nélkül marad.