Háborgások a magyar–lengyel vétó miatt

2020. november 18., szerda, Világfigyelő

Magyarországnak és Lengyelországnak el kell állnia vétójogától az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere tegnap.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszteri EU-tanács videokonferencia keretében tervezett ülését megelőzően – Berlinben nyilatkozva – Roth kijelentette: ez már nem a vétók, hanem a gyors és a szolidaritás szelle­mében való fellépés ideje. „Minden tagország állampolgárai támogatásra számítanak. Nincs mentség a további késlekedésre, ezért arra kérek mindenkit az Európai Unióban, hogy éljen felelősségével” – fogalmazott Roth.

Heiko Maas német külügyminiszter tegnapi nyilatkozatában bizakodásának adott hangot abban a tekintetben, hogy megoldást lehet találni Magyarország és Lengyelország vétójára. Bejelentette, hogy az elkövetkező órákban és napokban Németország minden érintett féllel megbeszéléseket folytat a megoldás érdekében. „Nemcsak megoldásra van szükségünk, hanem gyors megoldásra. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog” – fogalmazott. Maas hozzátette: „nem lenne okos a részéről”, ha elmondaná, mit is gondol valójában a vétóról.

Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter a tanácskozás előtt Bécsben nyilatkozva kijelentette: nem tud megértést tanúsítani a vétóval kapcsolatban, amelynek jogával a két tagország élt az uniós pénzügyi csomagról és a költségvetésről szóló szavazáson. Kiemelte, a „nemzeti érzékenység” kifejezésének nem most van itt az ideje. Véleménye szerint a két ország nem tudja sokáig megőrizni pozícióját a járvány erősödése és a gazdaságot sújtó rendkívüli intézkedések idején. Mivel azonban az elfogadáshoz egyhangúságra van szükség, fokozott nyomás nehezedik a tagállamokra – tette hozzá Edtstadler.

A tagországok uniós nagyköveteinek hétfői tanácskozásán, egyhangúság hiányában, nem született döntés az unió hosszú távú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról. Az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel elfogadták.

A hosszú távú költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele. A két ország véleménye szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz csatolni kívánt rendelkezések, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést s felrúgná továbbá az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglalást is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 456
szavazógép
2020-11-18: Világfigyelő - :

Kovács Zoltán a Mandinernek: Magyarország nem jókedvéből vétózott

Kifejezetten veszélyes folyamatok indultak el az unióban, köztük a gazdaság és a politikai ideológiák összemosása – nyilatkozta Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki szerint nem a magyar kormány szegte meg a szavát a költségvetés, illetve a jogállamisági mechanizmus kapcsán.
2020-11-18: Világfigyelő - :

Már tavaly ősszel megjelent a koronavírus? (Olaszország)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja annak az olasz tanulmánynak az eredményeit, amely szerint az új koronavírus már múlt év szeptemberében jelen volt Olaszországban.