Florin Cîțu alakíthat kormányt

2020. december 22., kedd, Belföld

Klaus Iohannis államfő megbízta Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás nyomán alakult jobbközép koalíció jelöltjét az új kormány megalakításával.

Az elnök az erről szóló rendelet aláírása előtt újabb kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat. A pártok parlamenti súlyának sorrendjében meghirdetett konzultációra a legnagyobb frakcióval rendelkező, de koalíciós partnerek híján kormánytöbbséget alakítani képtelen Szociáldemokrata Párt (SZDP) el sem ment, mondván, hogy az elnök már a választási kampányban részrehajló volt, előre eldöntötte, milyen kormányt akar, ezért az SZDP nem akar részt venni ebben az „olcsó bohózatban”.

A koalíciós pártok – Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR–PLUS, illetve az RMDSZ – elnökei és Florin Cîțu együtt érkeztek a konzultációra, ahol átadták Iohannisnak a 2020–2024 közötti közös kormányzásról hétfőn megkötött koalíciós megállapodást.

Iohannis szerint a jobbközép koalíció már a parlament alakuló ülése alkalmával is bebizonyította, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, következésképpen elfogadta közös ajánlatukat, és aláírta Cîțu miniszterelnök-jelölti kinevezését.

Iohannis bejelentését követően az elnöki hivatalban jelen lévő Cîțu megköszönte az államfő és a koalíció bizalmát, megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a koalíciós kormány stabilitását, és az ország mielőbb kilábaljon az egészségügyi és gazdasági válságból. A kormányfőjelölt szerint a tárcavezetők jó szakemberek lesznek, konkrét feladatokkal, amelyek teljesítéséről háromhavonta számot kell adniuk. Cîțu az elnöknek is tisztességes és kiszámítható partnerséget ígért kormánya nevében az ország fejlesztését célzó közös célkitűzés elérésében.

A miniszterelnök-jelöltnek elvileg tíz napja van, hogy a kormány névsora és programja számára bizalmat kérjen a parlamenttől, de a koalíciós pártok azt tervezik, hogy még karácsony előtt beiktatják az új kormányt. Erre utalt Florin Cîțu is, aki a Iohannisszal való találkozó után azt nyilatkozta, már szerda este sor kerülhet az első kormányülésre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2020-12-22: Belföld - :

Megalakult a parlament, megvannak az új házelnökök

Ludovic Orban korábbi miniszterelnököt, az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (NLP) vezetőjét választotta meg elnökévé a választások nyomán újonnan megalakult képviselőház ma hajnalban.
2020-12-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Karácsony ünnepe egyházainknál
A SEPSISZENTGYÖRGYI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZETBEN 24-én 17 órától, 25-én és 26-án 11 órától tartanak ünnepi istentiszteleteket.