Sörcsap – a székely sörkalauzA Delirium Tremens és a rózsaszín elefánt

2021. január 19., kedd, Magazin

Sokan és sokszor dicsérték a rózsaszín elefánttal fémjelzett sört, s még annál többet is vadásztam rá, amíg végül tudtam venni egy üveggel belőle. Az általam megkóstolt Delirium Tremensre egy brassói bevásárló körút alkalmával tettem szert, ám most alkalomadtán már Sepsiszentgyörgyön is lehet kapni.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

E formabontó külsejű belga habos nedűről azt kell tudni, hogy 1989 decemberében dobták piacra, s eredetileg 9 százalékos volt az alkoholtartalma, amelyet 2003-ban „lecsökkentettek” 8,5-re. A felsőerjesztésű Delirium Tremens 1998-ban a chicagói World Beer Championshipsen elnyerte A világ legjobb söre címet, s azóta is a földkerekség egyik legjobbjának tartják számon. Az aranyszőke főzetet kehelyből vagy éppen tulipánpohárból illene elfogyasztani, de mivel nekem nincs ilyen, egy sima talpas söröspohárba öntöttem ki a serkülönlegességet. Hófehér, vastag, tömör és szivacsos állagú habkoronája volt a sörnek, illata pedig egyszerűen különleges. Fűszeres, édeskés, malátás aromája lenyűgözött, ám ezek mellett az alkohol is érződött rajta rendesen. Az intenzív szénsavasságú ital íze – akárcsak az illata – alapvetően fűszeres (nem tudtam felfedezni benne a koriandert, de a szakértők szerint az) és malátás, de van egy érdekes keserű háttéríze is, amely egyáltalán nem ront a kellemes összhatáson. Utóíze egyszerre kesernyés és édes, ám összességében nagyon finom a Delirium Tremens.

Adatok: * gyártja: Brouwerij Huyghe * származási hely: Belgium * ára: 10,25 lej * kiszerelése: üveg (330 ml) * alkoholtartalom: 8,5% * IBU: 24.5 * összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő * típus: belga erős ale * színe: aranyszőke * a sör pontszáma: 8/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Hallertau perle komló – német sörökben alkalmazott, fűszeres aromájú komlókülönlegesség. Erőssége, hogy egyszerre tartalmaz fűszeres aromaanyagokat és keserűsavat is. Valamikor a 60-as években fejlesztették ki egy Northern Brewer anya és egy német hím komló keresztezéséből, de csak 1978-ban került piacra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2021-01-19: Magazin - :

Elhunyt Sas József humorista

Vasárnap hajnalban elhunyt Sas József Jászai Mari-díjas magyar humorista, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező. Magyarország egyik legismertebb humoristája 82 éves volt.  
2021-01-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Szélcsendben Árapatakon

Nemcsak a fű nem nő ilyenkor, de a teljes gőzzel való indulásról sem lehet év elején különöset mondani, mert sok közösségi dolog kivitelezésére ismerni kellene a folyó évi költségvetést – szabadkozott Kovács László polgármester, akivel a havas januárban találkoztunk. Mély csend uralta Előpatakfürdőt és Árapatak községközpontot is. Községfejlesztés dolgában lassan haladnak előre az évek – éreztük, s a valamikori fürdő megújulására sajnos még sokáig kell várni.