Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Állóháború — kilátások nélkül

2007. június 1., péntek, Máról holnapra

Aki arra számított, hogy Traian Băsescu államfő szerdai beszéde valamelyest is enyhíteni fog a kormány és az elnöki hivatal, illetve Băsescu és a parlament között kialakult súlyos feszültségeken, az alaposan megcsalódhatott: a hajóskapitány talán politikai pályája legkeményebb szónoklatát mondta el a parlament két házának együttes ülésén, s ezt a beszédet ellenfelei nevezhetik ,,összefüggéstelennek", ,,felelőtlennek", egy dolog biztos, jelesen az, hogy az államelnök nem enged a huszonegyből.

Azt kéri és követeli, amit már mandátuma kezdetétől: vezessék be az egyéni körzetes választásokat, mondjon le a Tăriceanu-kabinet, karcsúsítsák a parlamentet (ha lehet, alakuljon át egykamarássá), mielőbb írjanak ki előrehozott választásokat, hogy az ország politikai élete megszabadulhasson a patthelyzetektől, az áldatlan torzsalkodástól, legyen végre világosság és áttekinthető kormánytámogatottság.

Mondani könnyű, megvalósítani jóval nehezebb, hiszen olyan alkotmányos fékek hátráltatják a gyors kibontakozást, mint az alkotmány és a választójogi törvény átírása, s pillanatnyilag a legtöbb, amit kicsikarhatott Băsescu tábora, az egy új népszavazás kiírásának elvi kikényszerítése volt, amely az egyéni választókörzetes voksolás bevezetésének igenléséről, avagy elutasításáról kérdezné meg a választókat, nem ügydöntő, hanem csak konzultatív jelleggel. Ezt gyorsan, de nyögvenyelősen meg is szavazta (az egyre kevésbé tisztelt) Ház, s természetes volt, hogy az RMDSZ kategorikusan és egyöntetűen ellene szavazott, hiszen ha ilyen választási rendszert törvényesítenek, úgy Székelyföldön kívül aligha lesz szenátora és képviselője a magyarságnak. Jogos az elvárás tehát, hogy az egyéni és a listás szavazás elegyítésével biztosítsák a magyar nemzetiségű polgárok arányos képviseletét, ne vesszenek el szavazataik a román többségű és a vegyes vidékeken. Ez elemi jog! A többi nemzetiség honatyáit nem érdekelte a dolog, hiszen ők egy-egy mandátumot hivatalból mindenképpen kapnak, többre nem nagyon futná.

Különben Băsescu rövid, de fulmináns beszéde alatt ugyancsak vakaróztak az ellene sebtében létrehozott ,,koalíció" reprezentánsai, mert minden mondatától valamelyest találva érezték magukat, s azt is tudják, hogy ugyan sok-sok alkotmányjogi csűrés és csavarás után a hatalmában megerősödött államelnök végül fel is oszlathatja a parlamentet, s úgy mindenképpen előrehozott választások lesznek. Ám ehhez először meneszteni kell Tăriceanu kisebbségi kormányát. A bizalmatlansági indítvány elkészült, s a demokrata—liberális-demokrata csoport tegnap már megkísérelte benyújtani, ám az „elvétett" aláírások miatt újra kell próbálkoznia.

Nagyon forró nyár következik, talán még forróbb őszt megelőzően. De mi ez a globális felmelegedéshez képest!

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2007-06-01: Közélet - x:

Névsorírásból elégtelen (Bizalmatlansági indítvány)

A Demokrata Párt tegnap benyújtotta a képviselőház elnökéhez az egyszerű bizalmatlansági indítványt, ám hamar kiderült, hogy egy név kétszer szerepel a mellékletben, így nincs meg a szükséges 116 támogató aláírás. Emil Boc később bejelentette, a hibát kijavították.
2007-06-01: Közélet - Váry O. Péter:

Költségvetés-kiegészítés kormánypénzzel

Kormányhatározatok nyomán újabb pénzekhez jutott Sepsiszentgyörgy, ezeknek a helyi költségvetésbe való belefoglalásáról döntött tegnapi ülésén az önkormányzat. A város a 7-es kormányrendeletnél pályázva elnyerte Kilyén és Szotyor vízellátásának beruházását, a két munkálatot előkészítendő, a tervezésre 25 000, illetve 158 000 lejt adott a kormány.