Szakemberek fórumaA háztáji ­gombatermesztésről

2007. július 17., kedd, Gazdakör
A primitív ember tudományos ismeretek hiányában legendák titokzatosságába burkolta a gombák világát: nem tudván semmit szaporodásukról, a napsugár és a harmatcsepp találkozásának tulajdonította létrejöttüket.

A kínaiak étrendjében már időszámításunk előtt ínyencségként szerepeltek a különböző gombakészítmények, a rómaiak is különbséget tudtak tenni ehető és mérgező gombafajok között.

Arisztotelész nemhiába nevezte az ,,istenek eledelének": a gomba komplex táplálék, jelentősen növeli az élelmezés színvonalát. Bár proteintartalma az állati eredetű élelmiszerekhez viszonyítva alacsony, mégis fedezi az emberi szervezet szükségleteit. Az egészséges étrendben alapélelmiszerként kellene szerepelnie, ugyanakkor cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel a gombák nem tartalmaznak keményítőt, mely az emésztés során egyszerű cukrokra bomlik le. A szerves anyagok közül kiemelkedő fontossággal bírnak még a fajonként más és más illóolajok, melyek a gombakészítmények különleges ízét és illatát adják, valamint az emberi szervezetben a foszfor és kalcium felszívódásáért felelős D-vitamin, amelyet a növények közül csupán a gombák képesek előállítani. Az ásványi elemek közül legjelentősebb mennyiségben a kálium van jelen a gombákban. Ez az elem az élő sejtek vízháztartásának szabályozásában játszik szerepet. Foszfortartalmukat tekintve a gombákat joggal hasonlíthatjuk a halhoz (nem véletlenszerűen születtek rendszertani elméletek, melyek a gombákat átmeneti élőlénycsoportnak tekintik a növény- és állatvilág között). A foszfor fontossága az idegsejtek működésében és a csontrendszer felépítésében áll.

A spontán növényzet kínálta gombák időjárás diktálta előfordulása, valamint a gombamérgezések állandó veszélye arra buzdította az embert, hogy próbálkozzék termesztéssel, erre azonban, elsősorban a gombák szaporodására vonatkozó tudományos ismeretek hiányában, majd csak a huszadik század derekán kerülhetett sor. A farönkön és tuskón való laskagomba-termesztésben, a hatvanas évek tanulmányaival és kísérleteivel Magyarország úttörőnek számít.

Amiért érdemes gombát termeszteni: nemcsak értékes élelmiszer, de jelentős jövedelemforrás is lehet. Ezért a Gazdakörben néhány cikk erejéig ismertetjük a gombatermesztés gazdasági előnyeit, illetve technológiáját.

Horváth Imola, MSZH

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 245
szavazógép
2007-07-17: Gazdakör - x:

Gazdaportré

A pásztor egy nyárra lesz gazdája a csordának
2007-07-17: Gazdakör - Incze Péter:

A tej savfoka (Visszajelzés)

A kézdikővári gazdák sajátos tejgondjai kapcsán a tej minőségét meghatározó tényezők ismertetését a savfokkal folytatjuk.