Új földgáz­lelőhelyekért

2021. február 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Fekete-tengeri gázmezők közös felkutatásáról kötött megállapodást az OMV Petrom az ukrán állami gázszolgáltatóval, a Naftohazzal.

  • Forrás: Ukraine open for business
    Forrás: Ukraine open for business

Az Agerpres hírügynökség szerint a felek memorandumot írtak alá, amely arra irányul, hogy közösen kutassanak fel és termeljenek ki gázmezőket. A Naftohaz tavaly kapott engedélyt arra, hogy próbafúrásokat végezzen a Fekete-tenger ukrán felségvizein. A Yuzivska gázmező altalajkincseinek felkutatásához és kitermeléséhez a cég nemzetközi partnereket keres, Ukrajnának ugyanis az a célja, hogy 2030-ig megszüntesse Oroszországgal szembeni függőségét a gázellátás terén. Az OMV Petrom a fekete-tengeri román felségvizeken is birtokol egy koncessziós szerződést 50–50 százalékos megosztásban az amerikai ExxonMobillal, az amerikai partner azonban ki akar szállni a beruházásból. A kitermelés egyelőre azért késik, mert a román hatóságok nem alakítottak ki befektetőbarát feltételeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-02-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kisebb a zsugorodás

Jól teljesített a hazai gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben, a harmadik negyedévhez mérten 5,3 százalék bővülést mértek, így tavaly egész évben a bruttó hazai termék (GDP) mindössze 3,9 százalékkal esett vissza, ami a kormány és az elemzők minden korábbi várakozásánál kedvezőbb adat.
2021-02-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevesebb autó

Romániában 7660 járművet helyeztek forgalomba januárban, csaknem 47 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában – közölte az autógyártók és -importőrök szövetsége (APIA).