Sörcsap – a székely sörkalauzTöbb, mint egy fekete lyuk

2021. február 23., kedd, Magazin

Előlegben csak annyit árulhatok el, hogy a kolozsvári Bere à la Cluj sörmanufaktúra Gaura Neagră nevű itala volt az első kézműves sör, amelyet valaha megkóstoltam, és ezáltal jó magasra került a mérce. Csak valamikor 2018-ban találkoztak útjaink ezzel a seritallal, bár korábban többször is hallottam, olvastam róla. Az egyik barátomtól kaptam ajándékba ezt a porter stílusú habos nedűt, mintha tudta volna, hogy ez nekem nagyon fog ízleni. Éppen a lakásunk felújítási munkálatai miatt voltam kissé lemerülve/lefáradva, s azzal a Gaura Neagrăval jutalmaztam meg magam.

  • Tibodi Ferenc felvétele
    Tibodi Ferenc felvétele

A gyártó bevallása szerint sörüket 26 napon át érlelték, és fogyasztás előtt 4–8 Celsius-fok közötti hőmérsékletre kell lehűteni. Az akkor még Magyarországon készült sör már a küllemével felhívta magára a figyelmet, hiszen a címkéjén egy nagy fekete lyuk tátong, és még a kupakja is fekete. Pohárba kiöntve a seritalnak nagyon sötétbarna, majdnem éjfekete színe van, habkoronája pedig szerény és világosbarnás árnyalatú volt. Illata erős, de nem émelygő, s érezni benne a malátát, valamint a pörkölt kávét. Kissé vizezettnek tűnt nekem, de az összetett íz kárpótol mindenért. Bársonyosan édes, de egyszerre finoman kesernyés is, s ezzel párhuzamosan a fekete csoki és a karamell jegyeit is éreztem benne. A közepes szénsavasságú sör utóíze is rendben van, összességében pedig a Gaura Neagră roppant jó, korrekt habos nedű. 

Adatok: • származási hely: Románia (akkortájt a sört a magyarországi O&B Kolombusz Kft.-nél főzték, palackozták) • ára: ajándék volt • kiszerelése: üveg (330 ml) • alkoholtartalom: 5,0% • szárazanyag-tartalom: – • IBU: 35 • színe: majdnem éjfekete • összetevők: víz, árpamaláta, komló • típus: porter • a sör pontszáma: 8/10. 

Tibodi Ferenc  (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Vörös sör – lehet felső- és alsóerjesztéssel készülő sör is, amelybe úgy adagolták a különböző pörkölésű malátákat, hogy az ital vöröses színű legyen. Azonban vörös sörnek azt a felső erjesztésű, vöröses színű nedűt nevezik, amely Belgiumban készül, és amit az elsődleges erjedést követően hónapokig vagy akár évekig tölgyfa hordóban érlelnek. A keserű és a savanykás ízek az uralkodóak ezekben a sörökben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2021-02-23: Magazin - :

A legjobb oltás az, amit már megkaptunk (Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora)

Az a legbiztonságosabb és leghatékonyabb vakcina, amit már megkaptunk, ezért alapvetően nem kell különbséget tenni az oltóanyagok között – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a közmédiának nyilatkozva vasárnap.
2021-02-23: Riport - Hecser László:

Jó szó Köpecért

Ha Köpec szóba kerül, legalább viccesen egyszer biztosan elhangzik, hogy bizony baj van ott. Tényleg akad baj – folyamatos az árvízveszély, útjait itt, ott és amott is jogosan lehet szidni, középületei közül nem mindegyik van jó állapotban –, ám ez csak az érem egyik oldala. Mert igenis, van, aminek örvendeni. Például annak, hogy bár a koronavírus-járvány megnehezítette az életet, de súlyos eset egy sem volt; vagy annak, hogy akadnak, akik készek önzetlenül a köz érdekében tenni; vagy hogy van kivel közösen hálát adni Istennek, amiért megtartotta a közösséget. Köpec: városhoz tartozik, de falu – a javából.