Beneš-dekrétumokA cseh államé marad az opocnói vadászkastély

2021. február 24., szerda, Világfigyelő

A cseh állam tulajdonában marad a híres kelet-csehországi, opocnói vadászkastély, amelyet a második világháború után a Beneš-dekrétumok alapján koboztak el a csehszlovák hatóságok egy szudétanémet családtól. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a napokban véglegesen elutasította a Colloredo-Mansfeld család örököseinek panaszát a 2020-ban meghozott cseh alkotmánybírósági döntés ellen – közölte tegnap a prágai közszolgálati rádió az igazságügyi minisztériumra hivatkozva.

  • Fotó: hkregion.cz
    Fotó: hkregion.cz

A panasz elutasításával véglegesen lezárult a harminc éve, 1991 óta húzódó per a cseh állam és a Colloredo-Mansfeld család között. A cseh igazságügyi minisztérium a strasbourgi döntéssel az ügyet véglegesen lezártnak tekinti – idézte a rádió a hivatalos cseh álláspontot. A Colloredo-Mansfeld család jogi képviselője a bírósági ítéletet a közszolgálati rádiónak nem kívánta kommentálni.

A Colloredo-Mansfeld család opocnói vadászkastélyát első ízben a nácik kobozták el 1942-ben, majd a háború után a Beneš-dekrétumok alapján az állam tulajdonában maradt. A kastélyra ezért az 1989-es fordulat utáni kárpótlási törvények nem vonatkoztak.

A cseh alkotmánybíróság korábban elismerte: a kastély elvétele 1942-ben igazságtalan volt, mint ahogyan az is, hogy a háború után az állam kezében maradt. A testület egyúttal rámutatott, hogy a rendszerváltás után meghozott kárpótlási törvények csak az 1948 és 1989 közötti időszakot érintik.

Szakértői vélemények szerint, amennyiben az alkotmánybíróság elismerte volna a Colloredo-Mansfeld család követelését, túllépte volna a kárpótlás időkeretét, és ezzel precedenst teremtett volna más, hasonló vagyoni követelésekhez.

Kristina Colloredo-Mansfeld, a család Görögországban élő örököse 1991-ben kérte a vadászkastély visszaszolgáltatását. Akkor vissza is kapta, és négy évig a tulajdonában volt. A döntést azonban megtámadta a nemzeti műemlékvédelmi hivatal, majd különböző fokú bírósági döntések után 2004-ben újrakezdték az ügy tárgyalását. Az új perben 2007-ben a legfelső bíróság az állam javára döntött. Kristina Colloredo-Mansfeld ezt a döntést megtámadta az alkotmánybíróságon, amely 2020 májusában megerősítette a legfelső bíróság álláspontját.

Az opocnói reneszánsz vadászkastély Csehország egyik leglátogatottabb műemléke, évente több mint 60 ezer ember keresi fel. Egyebek között nemzetközi hírű és rendkívüli értékű régi fegyver- és festménygyűjtemény található benne. Becslések szerint egyedül a kastély berendezésének értéke meghaladja az egymilliárd cseh koronát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2021-02-24: Világfigyelő - :

Demokrácia elleni támadások

A világot sújtó COVID-19-járvány miatt bevezetett egészségügyi szükséghelyzet a világ különböző részein felgyorsította a demokrácia erózióját – jelentette ki tegnap Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
2021-02-24: Világfigyelő - :

Gyorsítani az engedélyezést

Az Európai Bizottság a csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón javasolni fogja a koronavírus új variánsai ellen hatékony és biztonságos oltóanyagok uniós szintű engedélyezési eljárásának felgyorsítását – közölte Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tegnapi ülése után.