Egy magángyűjtemény szerencsés sorsa

2021. március 1., hétfő, Közélet

Képzőművészeti magángyűjtemények a gyűjtő halála után ritka esetekben maradnak egyben, még ritkább az, hogy érintetlenül múzeumba kerüljenek. A Kántor Lajos író, irodalomtörténész, kritikus, művészettörténész lakását díszítő festmények, grafikák, szobrok, kárpitok nem szóródtak szét az örökösök között, a Sapientia Alapítvány segítségének köszönhetően az Erdélyi Művészeti Központ kezelésébe kerülhettek – és hogy továbbélő művekké váljanak, In memoriam Kántor Lajos címmel a péntek délután megnyílt kiállításon láthatóak.

  • Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a kiállításmegnyitón. Albert Levente felvétele
    Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a kiállításmegnyitón. Albert Levente felvétele

Az EMŰK emeleti kiállítóterében zajlott megnyitón Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nem vehetett részt, megnyitóbeszédét – melyben mintegy megidézte a Kántor-lakás belsejét – Mátray László színművész olvasta fel, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész pedig Kántor sokoldalú személyiségéről, az erdélyi képzőművészetre gyakorolt hatásáról beszélt, kiemelve az általa alapított Korunk Galéria szerepét, ahol sok pályakezdő vagy félreállított művésznek biztosított bemutatkozási lehetőséget. Vécsi Nagy az EMŰK vezetőjeként utolsó kiállításán felszólalva felelevenítette, Kántor Lajosnak különleges viszonya volt az intézménnyel, hiszen nem csak ott volt már alapításakor, de segített az EMŰK alapgyűjteménye összeállításában, és első kiállítását is ő
nyitotta meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint felbomlik-e a kormánykoalíció a jövő évi választások előtt?
eredmények
szavazatok száma 241
szavazógép
2021-03-01: Közélet - Hecser László:

Maszkások és maszkosok űzték el a telet

Szigorítás ide, szigorítás oda, a bölöni nappali farsangot idén is megtartották. Igaz, ehhez a szokást némileg módosítani kellett: nemcsak a felvonulók voltak maszkosak, hanem minden résztvevő, illő volt az egymástól való távolságtartás is, no, meg a kínálmáció is tiltott volt. Ami viszont változatlan maradt: a legalább ötszáz résztvevő jókedvűen űzte el a telet.
2021-03-01: Közélet - Fekete Réka:

Mától két új oltási vonal működik (Pfizer-vakcina)

Baróton és Bodzafordulón hétfőtől oltják a krónikus betegeket a Pfizer-vakcinával – közölte lapunkkal Ágoston László, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője.