Sörcsap – a székely sörkalauzNatü Blonde, avagy milyen egy rossz ser

2021. március 10., szerda, Magazin

Öcsémtől kaptam ajándékba ezt az üveg német sört, s bár roppant furcsa a címkéje, azt gondoltam, hogy olyan rossz nem lehet. De az volt!

A zavaros, halványsárga serital habja fehér, se nem túl vastag, se nem túl vékony, és meglepően jól tartotta magát a pohárban. Ez az egyik pozitívuma a Natü Blonde-nak. A másik az aromája, amely – bármennyire is hihetetlen – rendben volt. Érezni lehetett rajta a malátát és még valami furcsa frissességet, talán a frissen kaszált fű illatát.

A címke szerint a közepesen testes sör enyhén keserű, érződik rajta a komló, és a gyártó szerint a főzetük utóíze is rendben van. Hát... A Natü Blonde íze bűngyenge volt, semmi karaktere nincs, s annyi köze volt a sörhöz, mint a kétnapos csibének a szaxofonhoz. Azaz semmi!

Egy szó, mint száz: erősen gagyi ez az akármi, s ha rajta keresztül kellene megítélni vagy éppen véleményt formálni a német sörökről, akkor óriási bajban lennék. Szerencsére nem kell, s bízom abban, hogy a bajorországi sörgyárnak (Lang-Bräu OHG) a Natü Blonde csak egy nagyon félresikerült kísérlete volt, és többet nem riogatják vele a sörivókat. Nem ajánlom, szenvedtem miatta azért, hogy másnak ne kelljen!

Adatok: • származási hely: Németország • ára: ajándék volt • kiszerelése: üveg (500 ml) • alkoholtartalom: 4,5% • szárazanyag-tartalom: – • IBU: – • színe: halványsárga • összetevők: víz, árpa­maláta, komló • típus: lager (világos sör) • a sör pontszáma: 1/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Tibeti rizssör (chang) – úgy készítik, hogy a kissé megfőzött rizsszemeket élesztővel keverik, majd egy jól zárható edényben erjesztik. Az így készült erjedt rizs fogyasztható önmagában, de vízzel keverve is isszák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2021-03-10: Magazin - :

Elhunyt Almási István népzenekutató

Nyolcvanhat éves korában hétfőn Kolozsváron elhunyt Almási István Szabolcsi Bence-díjas népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Almási István az erdélyi magyar népzenekutatás első számú szaktekintélye volt, aki igen nehéz körülmények között a legmagasabb szakmai és erkölcsi igényeket kielégítő tudományos életművet hozott létre – közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia.
2021-03-10: Kultúra - :

Czegő Zoltán: Székely szabadulás

Ez lenne hát az utolsó tavasz
Hiába állítod mert ez sem az
Annyi volt már a hatalom s dicsőség
Oda és vissza megtagadták
egyikünk másikunk ősét