Református hírnök„Nincsen itt, mert feltámadott!”

2021. március 25., csütörtök, Vélemény

Mindannyian tudjuk, hogy az élet nem mentes a próbáktól. De legyen bármilyen keserű az életünk, jöjjön sok nehézség és nyomorúság is ránk, vakok lennénk, ha nem vennénk észre a sok apró örömöt is, amivel Isten megáld bennünket.

Az életben rengeteg ÖRÖMHÍR van, s ezek általában szorosan kapcsolódnak a VAN szócskához: itt van végre a tavasz, megvan (megtaláltam), amit kerestem, van megélhetésem, van egészségem, van szerető társ mellettem, megvan (megszületett) a gyermekem, unokám... hosszasan sorolhatnánk még.

Ugyanakkor a keresztyén világ számára Isten adott egy ezeknél sokkal nagyobb örömhírt, melyet ilyenkor, húsvét közeledtével és az ünnep alatt tudatosítunk újra meg újra. Ez az örömhír azonban a NINCS-re épít, ahogy az ige is mondja: „Nincsen itt, mert feltámadott!” (Lukács 24, 4–5) Emberi logikánk számára hatalmas ellentmondás ez: hogyan lehet örömhír a nincs? Hogyan örülhetünk valaki vagy valami hiányának, elvesztésének? Úgy, hogy nem ragadunk le a nincs szónál, hanem tovább olvasva az igét, szívünkbe zárjuk a feltámadott szót is: „Nincsen itt, mert feltámadot!” Jézus Krisztus nincs itt, mert életét adta értünk; nincs itt, mert győzött a halál felett; nincs itt, de nekünk ezzel örök életet biztosított; nincs itt, de Szentlelke által mégis mindig velünk van!

Ez hitünk alapja. Ez életünk értelme! Ha megharcolunk ezért a hitért, ha a keresztyén világ legnagyobb ünnepének üzenetét befogadjuk, akkor megértjük, hogy a nincs is lehet örömhír, vagy legalábbis elfogadhatóvá válik a „nincs egészség”, „nincs társ”, „nincs siker”, „nincs szabadság és biztonság” gondolata. Mert ha mindez nincs is, az Istenbe vetett bizalmunk és az örök életbe vetett reménységünk mindvégig velünk, bennünk marad!

Ezekkel a gondolatokkal kívánunk igaz hitként meggyökerező, áldott húsvéti ünnepet!

Marosi Tünde

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2021-03-25: Vélemény - :

Jézus Krisztus legkisebbjeinek szolgálatában (Református hírnök)

Bizonyára sokan látták a Diakónia jelképét autókon, épületeken, plakátokon. Többen megkérdezték, mit is jelent ez a szimbólum: ha jól megfigyeljük, akkor a jelvény közepén egy szárnyak által beborított kereszt ismerhető fel. A megkoronázott kereszt Krisztus Urunk szenvedésének dicsősége.
2021-03-25: Belföld - :

Nem akarnak karantént

Nem szeretnének országos karantént bevezetni, de nem is lenne jó megoldás, mert a helyzet településenként eltérő. Az általános óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak, ahol pedig nő az esetszám, ott további korlátozásokat vezetnek be, Bukarestben például várhatóan hétvégi közlekedési korlátozásokra kerül sor – jelentette ki Klaus Iohannis.