Túlszaporodott a medveállomány – mi a megoldás?

2021. március 30., kedd, Gazdakör

A medveállomány felmérésével kezdődik a védett nagyragadozó helyzetének rendezése Romániában – nyilatkozta az Agerpres hírügynökség által vasárnap közölt interjúban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az RMDSZ-es politikus kijelentette: a minisztérium versenytárgyalást hirdetett az állománybecslést végző szakcégek számára. A védett állatok populációit évente felbecsültetik. Azt is hozzátette: létezik egy 10 millió euróval finanszírozott európai projekt, amely génmintákra alapozva új, pontosabb módszerrel becsüli fel a medveállományt.

„A beavatkozás hiánya nem megoldás. Kívülről szemlélni az ügyet, és azt mondani, hogy lehet, jobb lesz, de lehet, hogy nem, lehet, hogy balesetek történnek, lehet, hogy medvék lesznek a sípályákon vagy az iskolaudvarokon, de az is lehet, hogy nem, ez nem megoldás” – jelentette ki a miniszter.

Tánczos Barna hozzátette: az év második felében történhet meg az állomány felmérése, addig a létező intervenciós kvóták alapján lehet kiemelni vagy kilőni a gondokat okozó medvéket. Megemlítette: mind a beavatkozással, mind az állomány ritkításával számolnak. Neheztelésének adott hangot amiatt, hogy egyetlen európai ország sem kér a romániai medvékből. Hozzátette: ezt hivatali elődje felkérésére 17 EU-tagország illetékesei írásban is közölték. „Vigyázzatok ti az EU szinte teljes medveállományára. Ne háborítsátok a medvéket, de mi egyetlen példányt sem kérünk belőlük” – foglalta össze az EU-tagállamok „különös” hozzáállását a miniszter.

Tánczos Barna megemlítette: minden olyan országban, ahol medvék élnek, beavatkoznak a medvepopulációba, mert ezt megengedi a vonatkozó EU-s irányelv. Romániának pedig a megelőző beavatkozásra és a medvetámadásokat követő lépéstételre is szüksége van. „Nem várhatjuk meg, hogy a sípályákon, az utakon, a városokban a medvék jelenléte általánossá váljon” – jelentette ki a miniszter.

Romániában a medveállomány azt követően szaporodott túl, hogy 2016-ban a Cioloș-kormány betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt. A szaktárca megrendelésére 2019 tavaszán készített tanulmány 6450 és 7200 közöttire becsülte a vadon élő medvék számát. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. (az agroinform.hu nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2021-03-30: Gazdakör - Bokor Gábor:

Gyümölcsfametszési bemutatók

Nagy érdeklődés övezte a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) falugazdászai által szervezett háromszéki gyümölcsfametszési gyakorlati bemutatókat. Az események Barátoson és Bodokon zajlottak, az előadásokat Hatos György kertészmérnök, falugazdász vezette. Ugyanaznap Mikóújfaluban is kellett volna bemutatót tartani, de a kedvezőtlen időjárás miatt a házigazdák lefújták az eseményt, így erre későbbi időpontban kerül sor.
2021-03-30: Gazdakör - Incze Péter:

Kevés a pályázat (Vidékfejlesztés)

Két jelenleg is pályázható intézkedés kihasználtságának helyzetéről érdeklődtünk múlt hét végén a megyei vidékfejlesztési hivatalnál. A hegyvidéki kis vágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének támogatásánál holnap jár le a letevési határidő. Nem volt nagy érdeklődés az intézkedés iránt, eddig mindössze négy pályázatot tettek le, sajnos, egyik sem Kovászna megyei.