„Búcsúajándék” a volt prefektustól

2021. április 7., szerda, Közélet

Utolsó hivatali napján Kovászna megye volt prefektusa, Iulian Todor megtámadta a közigazgatási bíróságon azt a hármas társulási szerződést, melyet Sepsiszentgyörgy, a megyei önkormányzat, valamint a Sapientia Alapítvány kötött a megyeszékhelyi kulturális központ megépítése érdekében. Erről Antal Árpád polgármester számolt be a kormányhivatal új vezetője, Ráduly István kinevezése kapcsán.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az elöljáró elmondta: remélte, az eskütételen jelen lesz a volt kormánybiztos is, ahol alkalma lett volna elmondani, hogy prefektusi mandátuma utolsó dokumentumaként ezt a keresetet látta el kézjegyével. Előzőleg ugyan felszólította az önkormányzatokat, hogy vonják vissza a társulási szerződést jóváhagyó képviselő-testületi határozatokat, az előírt harmincnapos válaszadási határidőt azonban mégsem várta meg, és a törvényszékhez fordult.

„Azt is mondhatjuk, hogy a törvényt átlépve tette meg, de mindenképp az utolsó napon, amikor még tisztségben volt, ami jelzi azt, hogy ez az intézmény próbálja a továbbiakban is akadályozni a székelyföldi önkormányzatok munkáját” – fogalmazott Antal Árpád. Szerinte a kormányhivatal által emelt kifogások hemzsegnek a tárgyi hibáktól, és amennyiben a prefektus megvárta volna az önkormányzatok válaszát, és azt jóindulattal kezelte volna, biztosan nem indított volna bírósági eljárást.

A polgármester a történtekkel azt szemléltette, hogy Ráduly István kinevezésével nem változik meg kapásból a helyzet, az ott dolgozó jogászok és más szakemberek ugyanazok maradnak, akik eddig is hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzatokkal való viszony ne legyen felhőtlen. (ndi)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 355
szavazógép
2021-04-07: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéken háromféle vakcinát használnak (Oltási körkép)

Tegnap reggelig 27 678-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját a háromszéki oltóközpontokban, 9764 személyt a második dózissal is beoltottak – tudtuk meg a megyei közegészségügyi főigazgatótól. Ágoston László elmondta, a Pfizer és az Astra-Zeneca vakcina mellett a Modernával is oltanak, ezt ellenben jelenleg csak Sepsiszentgyörgyön használják a strand épületében berendezett oltóponton. Itt tegnap mi is körülnéztünk.
2021-04-07: Közélet - :

Piros tojás mikóújfalusi ifjaktól

Ezer tojást vásároltak és díszítettek, festettek pirosra húsvét előtt az Ifjúsági Klub Újfaluért (IKÚ) Egyesület fiataljai, és ezeket intézményeknek ajánlották fel az ünnepre készülődve.