„Hazafias” az én Ditróm!

2021. április 12., hétfő, Nyílttér

Nemzedékem úgy nőtt fel, hogy az állam hivatalos nyelvéhez „hűséggel” viszonyuljon. Ez eddig rendben van. Olyannyira, hogy magyar bolttulajdonosok sem tartják szükségesnek magyar nyelven is ajánlani árujukat, mivel „mindenki tud románul”. Ebből én arra következtetek, hogy nem is várják üzleteikbe a magyar vásárlót. Nos, ha így van, menjünk át a kétnyelvű szomszédba!

  • Forrás: Europa Fm
    Forrás: Europa Fm

Az üzlet, az üzlet, azaz a haszon beszél (és a kutya ugat, de a karaván is halad). Újabban – dicséretükre váljék – a nagy nemzetközi áruforgalmazó cégek is rájöttek, hogy két nyelven jobban megy az eladás.

Gyergyóditróról szólnék. Az árujukat csak az állam hivatalos nyelvén cédulázzák. Miután lezajlott az ázsiai munkások alkalmazásával kapcsolatos botrány, olyannyira alkalmazkodtak az „elvárásokhoz”, hogy egyébként finom termékeiket csak románul feliratozzák. Ezt szóvá kell tenni, mert itt egy százszázalékosan székely nagyközség az, amely nem akarja termékeit magyarul is népszerűsíteni. Nekünk, ditrói Puskásoknak, ez kiváltképpen fáj, még ha nem is olyan jelentőségű ügy, mint amikor a mongol hadak idején az ikreivel várandós Puskás Klári csatlakozott a község lófő nemeseihez, és sikeres védelmi harcuk után szült.

Nos, most más időket élünk, nem várjuk el nagyközségünk asszonyaitól ezt a bátorságot, de azt bátorság nélkül is megtehetik, hogy ajánlják valóban ízletes árujukat magyarul is.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2021-04-12: Nyílttér - :

Pészah ünnepe a brassói zsinagógában

A pészah az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amely a kovásztalan kenyér (pászka) ünnepe is. Ez amolyan ostyaféleség, amely a szegények kenyerét jelképezi, mert a zsidó nép egyiptombéli kivonulásakor nem volt idejük a kelesztésre. A pészah ünnepét a nevelés (szemléltetés) és zarándoklat, valamint a tavasz ünnepének is tartják.
2021-04-12: Nyílttér - László Zsuzsa:

Vajon?

Lassan semmit sem értek már ezekben a nem is tudom, milyen időkben. Nem vagyok ezzel egyedül, de attól még nem érzem jobban magam. Megpróbálok továbbra is, talán valami egészséges túlélési ösztönnel a jóra figyelni, tartalmassá tenni a napokat, csakhogy van, amikor kicsit nehezebben sikerül.