Erasmus+ pályáztatásKönnyebb elbírálásra nyertek szabad utat

2021. április 15., csütörtök, Közélet

Erasmus+ akkreditációt nyert két háromszéki iskola és két megyei szintű tanügyi intézmény, ami azt jelenti, hogy a következő öt esztendőben egyszerűsített eljárással, könnyebben jutnak hozzá az Erasmus+ pályázási alap összegeihez. A hírt közölték az érintettekkel, köztük a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiummal, ennek jelentőségéről Sztakics Éva iskolaigazgatót kérdeztük.

Az intézményvezető elmondta, tavaly októberben nyújtottak be pályázatot az akkreditációra, amelyben megfogalmazták azokat a célkitűzéseket, amelyeket el szeretnének érni uniós támogatással. Négy témakört jelöltek meg, ezeknek elkészítették az előzetes megvalósítási terveit, és amint lehetőség nyílik rá, pályáznak a finanszírozásukra. Az akkreditált intézmények pályázatait egyszerűbb elbírálásnak vetik alá, ez megkönnyíti az eljárást, könnyebb lehívni az adott programra igényelt összeget – mondotta.

A Székely Mikó Kollégium innovatív tanítási módszerek, a tolerancia és különbözőségek elfogadása, az egészséges életmód és a környezetvédelem terén kíván megismerkedni európai példákkal, ezekhez a témákhoz, programokhoz fogja megkeresni a partnereket – mondta az igazgató.

Az innovatív módszerek tekintetében elsősorban az idegennyelv-oktatásra szeretnének hangsúlyt helyezni, olyan gyakorlatokat megismerni, amelyek többek között a román nyelv tanításában is hasznosak lehetnének, de a számítástechnikai eszközök, programok terén is érdekeltek megtudni, hol, mit és hogyan használnak. A tolerancia és különbözőségek témakörben kulturális kapcsolatok kiépítésére gondolnak, az egészséges életmód terén a testnevelés, táplálkozás, mentálhigiéné vonatkozásában szeretnének tapasztalatokat gyűjteni, a környezetvédelem témakörben azt tartják a legfontosabbnak, hogy ami máshol jól működik, azt megtanulják és itthon továbbadják a szűkebb és tágabb környezetben. Mivel az Erasmus+-alapokból mobilitási programokat támogatnak, a megvalósításuk a járványügyi helyzettől függ, ezért egyelőre konkrét időpontokról nem lehet beszélni.

A tavaly októberben indított Erasmus+ akkreditációs folyamat négy háromszéki nyertese: a Székely Mikó Kollégium, a bodzafordulói Mihail Sadoveanu Általános Iskola, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Csutak Vilmos Pedagógusok Háza és a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2021-04-15: Közélet - Szekeres Attila:

Készülnek a vártemplom birtokbavételére

Felújítás után a sepsiszentgyörgyi Vártemplom felszentelésére készül a város legrégebbi református egyházközsége. Az épületen az utolsó simításokat végzik, nemrég felszerelték az újonnan készült kovácsoltvas csillárokat. A május 16-i ünnepi istentiszteleten Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdet igét.
2021-04-15: Közélet - Nagy D. István:

Felgyorsítanák a visszaszolgáltatást (Prefektúra)

Rendezettebbé tenné a terület-visszaszolgáltatásokkal kapcsolatos eljárást Ráduly István, Kovászna megye prefektusa, meglátása szerint ugyanis a megyei földosztó bizottság esetenként megkésett, vagy hiányos választ ad a visszatérített vagy visszautasított igénylésekre. A kormányhivatal vezetője ugyanakkor jelezte, hogy minden ügyet sajnos nem tudnak megoldani, és bár folyamatosak az igénylések, az eljárást több tényező is akadályozza, de a részükről igyekeznek javítani az eddigi eredményeken.