Csernobili katasztrófaMegemlékezés a „szellemvárosban”

2021. április 27., kedd, Világfigyelő

Pripjaty város több száz egykori lakója a „szellemváros” központjában emlékezett meg a csernobili nukleáris baleset 35. évfordulójáról. A katasztrófa sújtotta település volt lakói az akkori robbanás bekövetkeztekor, pontban éjjel 1 óra 30 perckor 35 gyertyát gyújtottak meg a baleset áldozatainak emlékére.

  • Fotó: AFP
    Fotó: AFP

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-án következett be az akkor a Szovjetunióhoz tartozó ukrán szovjet szocialista köztársaság területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában. Robbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe nagy mennyiségű radioaktív anyag került, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot evakuálták, köztük Pripjaty lakóit is. Az atomerőmű körül ezt a 30 kilométeres, Fehéroroszországba is átnyúló, nyugati irányba viszont 60 kilométerre is kiterjedő területet tiltott övezetté minősítették.

Irina Mikicsak egészségügyi miniszterhelyettes tegnapi tájékoztatóján közölte, hogy jelenleg Ukrajnában 2,5 millió csernobili áldozatot tartanak számon. Kiemelte, hogy január 1-jei adatok alapján 1,6 millióan vannak folyamatos orvosi megfigyelés alatt, köztük 317 769 gyermek.

Az ukrán vezetés az elmúlt években főként arra koncentrált, miként tudja a csernobili övezetet turisztikai célokra felhasználni, hogy ezáltal növelje az állami költségvetés bevételeit. „A csernobili övezet a tragédia és az emlékezés helyszíne, egyben olyan hely is, ahol látni lehet, hogyan képes az ember leküzdeni egy globális katasztrófát. Új értelmezést szeretnénk adni: hogy a területre ne csak tiltott zónaként gondoljanak, hanem a fejlődés és az újjáéledés övezeteként” – fejtette ki Bohdan Boruhovszkij, a természetvédelmi tárca helyettes vezetője egy tegnap megjelent lapinterjúban. Szavai szerint a csernobili zóna kivételes turisztikai helyszín, ahol a látogatók elgondolkodhatnak azon, milyen következményekkel jár az emberi tévedés, de egyúttal tanúi lehetnek annak „az emberi hősiességnek” is, amivel ezt a hibát kijavították.

Boruhovszkij elmondta, hogy mind a négy csernobili reaktort csak 2064-ig bontják le. Ukrajna úgy döntött, hogy a tiltott zónát a többi atomerőmű kiégett fűtőelemeinek tárolására használja. Várhatóan idén nyitnak meg egy tárolót. Egészen a közelmúltig a kiégett fűtőelemeket Oroszországba szállították, így viszont a tisztségviselő szavai szerint Ukrajna évi 200 millió dollárt tud megtakarítani.

Jelenleg a tiltott övezetben, amely lakhatásra még mindig alkalmatlan, mintegy százan élnek, javarészt idős emberek, akik a veszély ellenére mégis visszaköltöztek otthonaikba.

Az állatok azonban a vártnál sokkal jobban viselték a sugárterhelést. Medvék, bölények, farkasok, hiúzok, vadlovak és több tucat madárfaj él az ember által elhagyott területen. Ukrán tudósok japán és német kollégákkal közösen kutatják ezt a jelenséget.

A napokban Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter közölte, lépéseket tettek annak érdekében, hogy az UNESCO felvegye a csernobili övezetet a világörökségi listájára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-27: Világfigyelő - :

Az ukrán elnök kész találkozni Putyinnal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte tegnap, hogy utasította Andrij Jermakot, elnöki irodájának vezetőjét, hogy szervezzen meg neki egy találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt Zelenszkij csernobili látogatásakor jelentette ki, ahová a nukleáris katasztrófa 35. évfordulója alkalmából utazott.
2021-04-27: Közélet - Nagy D. István:

Növekedett a fertőzöttség Gidófalván és Rétyen (Megyei járványhelyzet)

A pénteken a közegészségügyi igazgatóság által közzétettekhez képest valamivel jobb helyzetet mutattak a tegnapi megyei járványadatok, miután csak két községben – Rétyen és Gidófalván – jegyezték a fertőzöttségi ráta jelentősebb növekedését. A többi olyan közigazgatási egységben, ahol három vagy afeletti volt a mutató pénteken, helyenként – így Uzonban és Nagyaján is – jelentős csökkenés figyelhető meg.