Robbanás a marosvásárhelyi Azomureșnél

2021. július 8., csütörtök, Belföld

Robbanás történt és tűz ütött ki tegnap hajnalban a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari üzemben, amit az egyik ammóniatermelő egység gázvezetékének meghibásodása okozott – közölték a hatóságok. A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség reggel bejelentette, hogy sikerült eloltani a tüzet, és veszélyes anyag nem került a levegőbe. A baleset következtében egy 50 év körüli férfit a betört ablakok szilánkjai megsebesítettek, más sérülés nem történt.

  • Fotó: Maszol / Korodi Botond
    Fotó: Maszol / Korodi Botond

Ovidiu Maier, az üzem szóvivője elmondta, hogy a napokban fejezték be a 3-as ammóniagyártó egység kétévente esedékes ellenőrzését, és tegnap hajnalban volt a fokozatos újraindítás, ami közben a robbanás történt. A berendezés kezelői azonnal elkezdték a vészleállítási eljárást, majd az Azomureş alkalmazásában álló, illetve a Maros megyei katasztrófavédelem tűzoltói eloltották a tüzet. Ammóniaszivárgás nem történt, sem az alkalmazottak, sem a lakosság biztonsága nem forgott veszélyben. A vállalat később közölte, belső vizsgálatot indítottak az ügyben.

A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása értelmében a robbanás után azonnal kiszálltak a helyszínre a környezetvédelmi ügynökség és a környezetvédelmi őrség képviselői. A szakemberek mobil mérőegységeikkel folyamatosan mérték a levegő ammóniatartalmát, és éjszaka 1 és reggel 7 óra között jóval a megengedett szint alatti értékeket jegyeztek. Ugyanakkor a mérőállomások adatai szerint sem a nitrogén-dioxid, sem a kén-dioxid, sem a szálló por koncentrációja nem haladta meg a törvény által megszabott értékeket – áll még a tárca közleményében.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az ország minden, a marosvásárhelyi vegyipari kombináthoz hasonló termelőegységében széles körű kivizsgálást szorgalmaz. „Az elmúlt egy hétben ez a harmadik tűzeset, éppen ezért egy alapos kivizsgálásra van szükség minden ilyen jellegű helyen annak érdekében, hogy azonosítsuk a potenciális veszélyforrásokat, hogy megbizonyosodjunk arról, a megfelelő technikákat alkalmazzák és betartják a hatályos törvényeket” – fogalmazott Tánczos.

Soós Zoltán, marosvásárhely polgármestere bejelentette, népszavazást kezdeményez a helyi képviselő-testület támogatásával, amelyben arról kérdezik meg a marosvásárhelyi polgárokat, mi legyen a város stratégiája a vegyi kombináttal kapcsolatosan. Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete pedig aláírásgyűjtést kezdeményezett a vegyi kombinát bezárása érdekében. Mint a Brassai Hunor szervezeti elnök által jegyzett, A kombinát egy időzített bomba, amit hatástalanítanunk kell című közleményben fogalmaznak, „a kombinát évtizedek óta mérgezi és tartja rettegésben a teljes megye lakosságát (…) működését felül kell vizsgálni, hiszen meggyőződésünk, hogy semmilyen profit nem ellensúlyozhatja biztonságunk és az emberéletek veszélyeztetését”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2021-07-08: Történelmünk - :

250 éve indult csendes-óceáni útjára Benyovszky Móric

Konferenciák, tudományos kiadványok, Benyovszky-szobrok, emlékbélyegek, emlékérmek és egy Benyovszkyról írt musical bemutatója is szerepel a Benyovszky Móric születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából rendezett Benyovszky-emlékév programjában.
2021-07-08: Belföld - :

Ismét gyorsul a járvány terjedési üteme (Koronavírus)

Nem lassul már a koronavírus-fertőzések terjedése, a napi esetszám ötven körül stabilizálódott, tegnap pedig növekedni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések kéthetes mozgóátlaga. A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) tegnapi jelentése szerint az utolsó 24 órában hatvannal emelkedett a beazonosított fertőzések száma: ez 20 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi fertőzésszám kedden is magasabb volt az átlagnál, ami azt jelzi, hogy véget ért a járvány lassulása, a vírus terjedési üteme – egyelőre alacsony szinten – stabilizálódott.