KoronavírusIsmét gyorsul a járvány terjedési üteme

2021. július 8., csütörtök, Belföld

Nem lassul már a koronavírus-fertőzések terjedése, a napi esetszám ötven körül stabilizálódott, tegnap pedig növekedni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések kéthetes mozgóátlaga. A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) tegnapi jelentése szerint az utolsó 24 órában hatvannal emelkedett a beazonosított fertőzések száma: ez 20 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi fertőzésszám kedden is magasabb volt az átlagnál, ami azt jelzi, hogy véget ért a járvány lassulása, a vírus terjedési üteme – egyelőre alacsony szinten – stabilizálódott.

A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok számításai szerint a reprodukciós ráta szombaton haladta meg ismét az egyet, tehát vélhetően ettől kezdődően kezdett ismét gyorsulni a – harmadik hullám áprilisi tetőzése óta visszaszorulóban lévő – járvány terjedési üteme. A reprodukciós ráta azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani ahhoz, hogy a járvány véget érjen.

Az SKT napi jelentéseibe továbbra is a megbetegedéseknél több haláleset kerül: tegnap 77 áldozatot vezettek be a kimutatásba, de közülük valójában csak ketten vesztették életüket az utóbbi 24 órában, 75 pedig korábbi (többnyire tavalyi) haláleset, amelyet utólag írtak a koronavírus-fertőzés számlájára. Eddig csaknem 3500 korábbi halálesettel igazították ki a hivatalos statisztikát, így mostanára meghaladta a 34 ezret a járvány áldozatainak száma.

Az új koronavírus indiai (úgynevezett Delta) törzse rendelkezik a legjobb alkalmazkodóképességgel a négy aggodalomra okot adó vírusváltozat közül. Fertőzőképessége kétszer magasabb, mint az eredeti vírustörzsé, és mintegy 60 százalékkal magasabb, mint az Alpha törzsé, amelyet brit változatnak neveznek – közölte a lakosság beoltását koordináló országos bizottság (CNCAV). „A Delta-változat képesnek bizonyult arra, hogy új fertőzési hullámokat indítson el a korábbi törzsek által erősen érintett országokban és régiókban” – olvasható a közleményben.

A dokumentum kitér arra, hogy matematikai modellezéssel elemezték ki a vírustörzs terjedését Indiában, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a Delta vírustörzs a betegségből korábban már kigyógyult emberek akár 50 százalékát is megfertőzheti.

Az oltások védelmet nyújtanak a Delta vírustörzs ellen, amennyiben az ember mindkét dózist megkapja: a Pfizer/ BioNTech által kifejlesztett vakcina 96 százalékban, az AstraZeneca/ Vaxzevria 92 százalékban bizonyul hatásosnak a súlyos, kórházi ellátást igénylő tünetekkel járó fertőzés ellen. A CNCAV figyelmeztet, hogy a Delta variáns terjedésének megfékezéséhez rendkívül fontos a lakosság átoltottságának növelése.

Romániában eddig 57 fertőzöttnél mutatták ki a Delta vírustörzset. Az 57 esetet 9 megyéből jelentették, ezek közül a legtöbbet Ilfov és Argeş megyéből, valamint Bukarestből. A Delta vírustörzs első halálos áldozata egy piteşti-i 72 éves ember, aki nem volt beoltva, és a CNCAV tájékoztatása szerint újabb két személy halt meg azok közül, akiknél a koronavírus Delta vírustörzsét mutatták ki. Mindkét áldozat Bákó megyei és egyikük sem volt beoltva, noha voltak egészségügyi problémáik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-08: Belföld - :

Robbanás a marosvásárhelyi Azomureșnél

Robbanás történt és tűz ütött ki tegnap hajnalban a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari üzemben, amit az egyik ammóniatermelő egység gázvezetékének meghibásodása okozott – közölték a hatóságok. A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség reggel bejelentette, hogy sikerült eloltani a tüzet, és veszélyes anyag nem került a levegőbe. A baleset következtében egy 50 év körüli férfit a betört ablakok szilánkjai megsebesítettek, más sérülés nem történt.
2021-07-08: Belföld - :

A miniszter vádol, az RMDSZ elnöke hárít

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint nincs patthelyzet a koalíción belül az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásának kérdésében, és közölte, várja a szenátus rendkívüli ülésszakra való összehívását.