KoronavírusMeghosszabbították a veszélyhelyzetet

2021. július 9., péntek, Belföld

Július 12-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, az erről szóló határozatot tegnapi ülésén fogadta el a kormány.

  • Raed Arafat
    Raed Arafat

A legfontosabb változás az, hogy ezentúl 90 nap helyett 180 napig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből. A kormány ezzel kapcsolatos döntését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint a változással Románia is igazodik az európai gyakorlathoz.

A július elsejétől életbe léptetett lazításokhoz most csak pontosításokat fűzött a kormány: a szabadtéri kulturális-művészeti rendezvényeken legtöbb ezer néző vehet részt az ülőhelyes nézőtéren, a magánrendezvényeken – esküvők, keresztelők – két négyzetméteres felületet kell biztosítani résztvevőnként az eddigi négy négyzetméter helyett. A játszóházak esetén nem lesz követelmény ezután, hogy a gyermek kísérője legyen beoltva, ugyanakkor feloldották azt a korlátozást is, amely szerint az éttermek teraszán legfeljebb hatan ülhetnek egy asztalnál.

Az államtitkár nem akart azzal kapcsolatban jóslatokba bocsátkozni, hogy augusztus elsején folytatják-e a járványügyi korlátozások május 15-én megkezdett fokozatos lazítását. Arafat felhívta a figyelmet, hogy az eddig bevezetett lazításokat is a fertőzési rátától tették függővé, tehát a szorítások automatikusan ismét érvénybe lépnek azokon a településeken, ahol a fertőzések növekedése átlépi a kormányhatározatban jelölt küszöbértékeket.

Az országban egyelőre alacsony szinten stabilizálódott a fertőzés terjedése, de több térségben megjent már az eredeti kórokozónál sokkal fertőzőbb Delta vírusvariáns, amely Argeș megyében már közösségi szinten terjed és áldozatokat is követelt. A hatóságok szerint nem az a kérdés, hogy eléri-e Romániát a Nyugaton már megkezdődött negyedik hullám, hanem az, hogy mikor, és mennyire lesznek súlyosak a következményei. Az államtitkár hangsúlyozta: az oltás az egyedüli biztos ellenszere annak, hogy egy esetleges fertőzés súlyos megbetegedést vagy éppenséggel halált okozzon.

Románia 19,3 milliós lakosságából eddig alig 4 789 000 ember – a beoltható 12 év feletti lakosság 28,6 százaléka – kapott legalább egy adag oltást, ezzel Románia utolsóelőtti helyen áll az unióban a lakosság átoltottsága szempontjából. A tegnapi jelentés szerint 30 új koronavírusos esetet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában és 3 fertőzött vesztette életét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2021-07-09: Jegyzet - Fekete Réka:

A vírus nem távozik könnyen

Közel másfél év alatt egyetlen olyan nap sem telt el a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban, hogy az orvosok, asszisztensek, takarító és egyéb ellátó személyzet egy részének ne kellett volna tetőtől talpig védőruhába öltöznie. A koronavírus tavaly februárban jelent meg az országban, egy Gorj megyei lakos volt a nulladik fertőzött. Háromszéken március közepén bukkant fel, előbb két, később még két kovásznai lakosnál állapították meg a fertőzést, akiket a kolozsvári járványkórházban kezeltek.
2021-07-09: Belföld - :

Még egy kis sztráda

A szállításügyi minisztérum kiadta az engedélyt az erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti szakaszának megépítésére.