Ozsdolai nappali táborVigyázzunk egészségünkre!

2021. július 12., hétfő, Közélet

Az egészség a legdrágább kincsünk, hát őrizzük meg, vigyázzunk rá! – erre a jelmondatra épült a Gyulafehérvári Caritas ozsdolai nappali foglalkoztató központjának július 5–9. között hatodik alkalommal szervezett ingyenes nappali tábora.

  • Földi Mária felvétele
    Földi Mária felvétele

„Idei táborunk arra szolgált, hogy a gyermekek elméletben és gyakorlatban is megismerjék az egészség fontosságát, tegyenek azért, hogy egészségesek, energikusak legyenek” – nyilatkozta lapunknak Földi Mária szociálpedagógus, táborvezető. A tábor a Kun Kocsárd-iskola és a hilibi elemi iskola előkészítő, I–IV. osztályos tanulóinak szólt. A nappali foglalkoztató központ az ozsdolai önkormányzattal együttműködve valósította meg a kisgyermekeknek szóló egyhetes programsorozatot.

A táborba 81 elemi osztályos gyermek jelentkezett, a kiscsoportokat és játékokat 14 ozsdolai „gyermekparlamentes”, négy zabolai önkéntes, két egyetemista és négy caritasos munkatárs vezette. A táborozásra helyben, a sportcsarnok területén került sor, és olyan programokat szerveztek, melyek értéket és élményt nyújtottak a gyermekek számára. Több korosztályból tevődött össze a csapat, így mindegyikük megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor kiszakadnak a megszokott környezetből. A fő cél az volt – hangsúlyozta a táborvezető –, hogy a gyermekek a tábor ideje alatt elsősorban jól érezzék magukat, fontosnak vélték az egymás iránti felelősségérzet erősítését, az egészségfejlesztést, a mozgásfejlesztést, a közösségi szellem fejlesztését, az önbizalom erősítését, a kreativitás, önkifejezés, a társas kompetenciák, empátia erősítését, de ugyanígy a kapcsolatteremtő képesség fejlesztését, az összetartás és együttműködés erősítését is. Ezért próbáltak minél több nagy- és kiscsapatos sportprogramot, alkotó tevékenységet, éneklést, különböző bemutatókat és sok mást tervezni az egy hétbe.

A tábor megvalósításához nagyban hozzájárult a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, Kovászna Megye Tanácsa, a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata, a „gyermekparlament” tagjai, akik a tervező-szervező munkába is aktívan bekapcsolódtak, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, akik programjukkal környezettudatosságra buzdították a tábor résztvevőit, Nagy Károly, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet elnöke és családja, akik a táborozó gyermekeknek biztosítottak Kézdi joghurtot, Borbáth Izabella és családja, akik ivóvízzel látták el a tábort.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-07-12: Közélet - Hecser László:

Köszönet a templomért minden elődnek

A Baróti Református Egyházközség temploma felszentelésének 15. évfordulóját ünnepelte tegnap. Szemet gyönyörködtető istenháza épült sokak munkája és az összefogás által, de folyamatosan tenni kell, hogy ne rekedjen meg a szépség szintjén és hogy szívükben hittel élő emberekkel legyen teli – hangzott el az eseményen.
2021-07-12: Közélet - Bokor Gábor:

Szükség van az utánpótlásra (Zágoni fúvósok és mazsorettek)

Sikeres volt a zágoni ifjúsági fúvószenekar, a Művészeti és Népiskola kihelyezett tagozatán tanuló zenészek, valamint a két helyi mazsorettcsoport közös évzáró elődása. A sportcsarnokba szülők, nagyszülők, ismerősök mentek el megnézni, hogyan fejlődtek a zenészek, táncosok az év során, nem utolsósorban tapssal jutalmazni a fellépőket. Minden siker ellenére azonban van még tennivaló. Az egyik legfontosabb dolog, hogy gyarapíthassák a csoportok létszámát – derült ki egyöntetűen a Horváth Zita táncoktatóval és Musáth Gyula karnaggyal folytatott beszélgetésünkből.