Moldovai választásokBukarest üdvözölte a reformerők győzelmét

2021. július 13., kedd, Belföld

A bukaresti külügyminisztérium gratulált tegnap a moldovai állampolgároknak, és üdvözölte az Európa-barát reformerők győzelmét a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, amelyeken Maia Sandu államfő pártja, a jobbközép Akció és Szolidaritás Párt (PAS) a voksok több mint 99 százalékának feldolgozása alapján megszerzi a mandátumok legalább 52 százalékát, így önállóan alakíthat kormányt.

Bukarest szerint a választási eredmény a demokrácia győzelmét jelenti, és döntő lépés Moldova Európai Unióhoz közeledésének útján, amit Románia mindig is bátorított, és továbbra is feltétel nélkül támogat. „A moldovai polgárok világosan kifejezték, hogy támogatják a jogállam megerősítését, a korrupció elleni harc hatékonyabbá tételét és európai, a polgárokat szolgáló demokratikus intézményrendszer felépítését” – olvasható a kommünikében.

A bukaresti külügyminisztérium kifejezte reményét, hogy Moldovában mielőbb Európa-barát, határozott reformokat életbe léptető kormány alakul. A nyelvi, történelmi és kulturális közösség, illetve a két ország közötti stratégiai partnerség alapján Románia támogatást ígért Moldovának az európai integráció útján.

Klaus Iohannis államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Maia Sandunak, amiért „kitartó, bátor és jövőbe tekintő” módon győzelemre segítette Moldovában a reformokat, a jogállamiságot és európai integrációt szorgalmazó erőket. A román jobbközép kormánypártok is közleményben üdvözölték a PAS győzelmét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2021-07-13: Belföld - :

Hat hónapig tekintik védettnek a betegségen átesetteket (Koronavírus)

Egy hétfőn hatályba lépett kormányhatározat szerint ezentúl három hónap helyett hat hónapig minősülnek védettnek Romániában azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, az oltási kampány koordinátora szerint pedig a betegségen átesettek magas száma miatt a közösségi immunitás is jóval meghaladja a harminc százalék alatti átoltottsági arányt.
2021-07-13: Belföld - :

Hírsaláta

LEMÁZOLT HELYSÉGNÉVTÁBLÁK. Egy hete tették ki a Brassó megyei Négyfaluban azokat a településrészeket jelző helységnévtáblákat, amelyeknek magyar feliratát szombatról vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel lemázolták.