Izraeli kémbotrányA vállalat tagadja, hogy köze lenne az ötvenezres listához

2021. július 22., csütörtök, Világfigyelő

A Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli NSO vállalat egyik tulajdonosa és vezérigazgatója azt állítja, hogy semmi közük nincsen az állítólag megfigyeltek telefonszámait tartalmazó ötvenezres listához. Salev Hulió tagadta, hogy a szoftverrel rosszindulatú tevékenységet végeztek volna.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt azzal fordultak hozzánk, hogy a piacon egy lista kering. Azt állították, hogy feltörték az NSO szervereit Cipruson, és hogy vigyáznunk kell – mondta Hulió. Ellenőriztük. Nincsenek szervereink Cipruson, nincsenek ilyen listáink, és a számnak sincs semmi értelme. Később két ügyfelünk is szólt, hogy megkeresték őket, azt állítván, hogy létezik ez az NSO-val kapcsolatos lista. Kaptunk néhány képernyőképet, és láttuk, hogy nem hasonlít a Pegasus rendszerére, a szerveren látható kép különösen nem ilyen, hanem egy HLR Lookup szerver. Arra jutottunk, hogy ez egy vicc – állította Hulió. Őrült információhiányra próbálnak valamit építeni – közölte Hulió. Azt mondják, hogy a lista kiszivárgott. De honnan szivárgott ki? Nem mondják meg, hogy ki szivárogtatta ki? Kihez tartozik a lista? Ki készítette? Miért nincsenek erről adatok? Ez abszurd – vélekedett a kémszoftver izraeli gyártója.

Ügyfeleink évente átlagosan száz célpontot határoznak meg. Az NSO megalakulása óta nem érhettünk el ötvenezer célponthoz. A Pegasusnak negyvenöt ügyfele van, egyenként évi százas számokkal. A listán olyan országok is szerepelnek, amelyek nem ügyfeleink, és az NSO-nak egyáltalán nincs listája, amely központosítja a Pegasus összes célpontját, pusztán azért, mert maga a vállalat nem tudja valós időben, hogyan használják ügyfelei a rendszert – magyarázta az üzletember.

Hulió elutasította a civilek lehallgatásának vádjait. Újságírók, emberi jogi aktivisták, civil társadalmi szervezetek kívül esnek a határokon. Annak az ügyfélnek, aki újságírót vagy emberi jogi aktivistát hallgat le, számomra abban a pillanatban megszűnik az ügyfél státusza. Miért? Mert nem ez a rendszer célja. Ismerjük, és felismerjük az ilyesmit. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a visszaéléséket – hangsúlyozta.

Az Axios című hírportál értesülése szerint Izrael kárelhárító bizottságot állít fel az NSO kémszoftverének ügyében kitört megfigyelési botrány kezelésére, amelyben részt vesznek a védelmi iparág exportengedélyeiért felelős honvédelmi minisztérium, a külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a külföldi hírszerzést végző Moszad, a katonai hírszerzés, illetve más ügynökségek képviselői.

Vasárnap röppent fel a médiában, hogy körülbelül 50 ezer embert, köztük 180 újságírót figyelhettek meg világszerte az izraeli NSO Group Technologies Pegasus kémszoftverével. Az ügynek magyar érintettségéről is cikkeztek, de a magyar kormány tagadta, hogy tudna az adatgyűjtésről.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Világfigyelő - :

Bekerül az alkotmányba (Fegyveres önvédelemhez való jog Csehországban)

Bekerül Csehország alkotmányába az ország állampolgárainak fegyveres önvédelemhez való joga. A parlament felsőháza, a szenátus tegnap jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét. Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbe lépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg.
2021-07-22: Közélet - Fekete Réka:

A helyettesítői állásokért is versenyeztek (Vizsgáztak a pedagógusok)

Két helyszínen, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Iskolában és a Puskás Tivadar Szakközépiskolában vizsgáztak tegnap a háromszéki pedagógusok. A vizsgázók közül sokan visszatérők, korábbi helyükön maradnának vagy számukra kedvezőbb helyet, illetve végleges katedrát választanának.