Sepsiszentgyörgy – Prospera projektOrvost kér a Csíki negyed

2021. július 28., szerda, Közélet

Nyugdíjba ment a családorvos, és nincs, aki egy receptet felírjon vagy az iskolásoknak egy igazolást kiadjon – tették szóvá a Csíki negyedben élők közül azok, akik részt vettek a Gyulafehérvári Caritas által szervezett megbeszélésen. A múlt csütörtöki találkozóra a Gödri Ferenc-iskolában került sor, és ez csak egyike azoknak az alkalmaknak, amelyek a mélyszegénységben élők sorsának javítását célozzák a Prospera nevű, többéves kifutású, uniós pénzből finanszírozott programmal. Az első ilyen eseményre múlt szerdán, az Őrkőn került sor, a következőt Szépmezőn tartják.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Csíki negyedben első körben valamivel kevesebben jelentek meg, mint az Őrkőn, de az ott levők élénken érdeklődtek a tanulási és elhelyezkedési lehetőségek iránt.

A Caritas projektfelelőse, Kerezsi Hajnalka előbb nagy vonalakban vázolta, hogy mi kezdődik most: különféle felnőttképzéseket indítanak, és ezek végzőseinek segítenek munkahelyet találni, illetve azt megtartani. Közben folytatják a családok támogatását is: ősszel az önkormányzat jóvoltából várhatóan beindul a közösségi központ, ahova bárki betérhet, hogy ügyes-bajos dolgainak intézéséhez (például számlafizetéshez) segítséget kérjen, egészségügyi közvetítést is vállalnak (segítenek szakorvoshoz eljutni), többféle (akár személyi) tanácsadással is szolgálnak majd, és a bejáratott gyermekprogramok is megmaradnak, főként a délutáni oktatás. Azt szeretnék, hogy az emberek élete javuljon – összegezett.

A szakképzési lehetőségekről Bereczki Barna, az Eurocenter Amőba Oktatási Központ ügyvezető igazgatója beszélt. Elmondta, amit az Őrkőn is, hogy már négy osztállyal is lehet állást találni a kertészetekben, állatgondozóként, ruhatisztítóban, kapusként stb., nyolc osztállyal pedig igen keresett szakmákat lehet kitanulni (kőművesből, ácsból, asztalosból nagy hiány van). A tanfolyamok végén munkahelyet is segítenek keresni, illetve annak megtartásában is támogatják az érdeklődőket. Akinek négy osztálya sincs, az a Második esély programban két év alatt megtanulhat írni-olvasni és számolni – ilyen osztályok az elmúlt években folyamatosan indultak a Gödri Ferenc-iskolában –, de azok jelentkezését is várják, akik fejlődni akarnak; van például egy utcaseprő, aki azért iratkozott fel szakképzésre, hogy jobban keressen.

Nem rossz – jelentette ki a hallottakról egy férfi, és ezt többen is megerősítették. Két, nyolc osztályt végzett lány már konkrét munkahelyekről is kérdezősködött, de egyik ajánlat sem nyerte el a tetszésüket – Kerezsi Hajnalka azonban elmondta, hogy nem kell most rögtön dönteniük. Egy asszony szóvá tette, hogy nyugdíjba ment a családorvosuk, és nem jött senki helyette, ami nemcsak a betegeknek gond, hanem a gyermekeknek is, akiknek igazolást kell vinniük ahhoz, hogy iskolába járhassanak. Ez az Őrkőn is gond, de próbálnak valami megoldást keresni – ígérte a projektfelelős, és első lépésként egy névsort kért azokkal, akik orvos nélkül maradtak, hogy lássák, hány gyermekről és hány felnőttről van szó. A megbeszélés végén mindenkinek az adatait felírták, és arra kérték a jelenlevőket, hogy ismerőseik kö­rében is terjesszék a felzárkóztatási projekt hírét.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-07-28: Világfigyelő - :

A mutációk miatt kell a harmadik oltás (Magyarország)

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos. György István államtitkár pedig közölte: Magyarországon vasárnaptól személyesen keresik fel azokat a 60 év felettieket, akik még nem kaptak oltást, hogy meggyőzzék őket az immunizálás szükségességéről.
2021-07-28: Közélet - Iochom István:

Újabb lépés az uszodáért (Rendkívüli tanácsülés Kézdivásárhelyen)

Rendkívüli tanácsülést hívott össze hétfőn Bokor Tibor polgármester, napirenden egyetlen kérdés szerepelt, az uszodával kapcsolatos korábbi, 2021/95-ös számú helyi határozat módosítása.