Alsó-Háromszék útikönyveJó hangulatú bemutató Uzonban

2021. augusztus 16., hétfő, Közélet

A tervezetthez képest a járványhelyzet okozta közel másfél évnyi késéssel, csütörtök délután megtartották Uzonban Kisgyörgy Zoltán, lapunk főmunkatársa Alsó-Háromszék című útikönyvének bemutatóját. Mivel Zoli bácsi nemcsak újságíró, helytörténeti szakíró, geológus és genealógus, harangok kutatója és idegenvezető, hanem nagy mesélő is, igen hangulatosra sikeredett a Jókai Mór Kultúrotthonban tartott találkozó.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Tortoma Útikönyvek sorozatban megjelent, Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék településeit bemutató, Albert Levente, a Háromszék fotóriportere színes felvételeivel gazdagon illusztrált zsebkönyv Uzon község településeit már a címekben igyekszik jellemezni: Uzon, ahol kitört Háromszék önvédelmi harca; Kúriák faluja, Bikfalva; Ikerfalu a Feketeügy mentén: Szentivánlaborfalva; Kóréh Ferenc faluja: Sepsimagyarós.

A szerzőt és a nyári meleg ellenére szép számban megjelenteket Németh Tímea könyvtáros köszöntötte. Kisgyörgy Zoltán anekdotákkal sűrűn tűzdelt, lendületes előadásában Sepsibükszádtól indulva, az Olton lefelé csorogva mutatta be a településeket, mindenikről adomázott. Épp ez a lényege egy-egy könyvbemutatójának, hogy olyan történetek hallhatók, amelyek nem kaphattak helyet a komoly kiadványban. A szerző elmondta, könyvének a legnagyobb értéke Bodzavidék magyar története, s azt nem volt könnyű feladat összeszedni. Mintegy a hallgatóság érdeklődését fokozva, Uzon község településeinek bemutatását a végére hagyta. S voltak is kérdések, hozzászólások.

A találkozó végén Ráduly István prefektus, Uzon község korábbi polgármestere kijelentette: Székelyföld minden lakójának nagyon meg kell becsülnie az olyan nagy tudású embereket, mint Kisgyörgy Zoltán, akik sokat tettek le az asztalra. Éppen ezért nyilvánosan is felkérte a szerzőt, gyűjtse kötetbe a község településeiről a Háromszékben közölt írásait, s azt ki fogják adni. A bemutató végén a szerző dedikált.

Az útikalauz kapható a H–Press lapterjesztő standjain, a sepsiszentgyörgyi Diákboltban és a K Libris könyvesboltban, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu honlapon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2021-08-16: Világfigyelő - :

Súlyos buszbaleset Magyarországon

Nyolcan meghaltak, nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben az M7-es autópályán Szabadbattyánnál vasárnap hajnalban történt buszbalesetben – közölte az Országos Mentő­szolgálat szóvivője.
2021-08-16: Közélet - Bokor Gábor:

Aratóünnep Csernátonban

Első alkalommal került sor Székelyföld-szintű aratóünnepre. Az eseményt a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként, együttműködve a Haszmann Pál Múzeummal, Kovászna Megye Tanácsával, az illyefalvi LAM Alapítvánnyal, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületével, helyi önkormányzatokkal, gazdaszervezetekkel. A történések Csernátonban zajlottak – nem véletlenül választották a helyszínt, itt volt lehetőség hagyományos cséplésre a múzeum több mint százéves gőzgépe által meghajtott cséplőgéppel.