AfganisztánHivatalosan is megkezdte működését az új tálib kormány

2021. szeptember 14., kedd, Világfigyelő

A tálibok felvonták zászlajukat a kabuli elnöki palotára szombaton, így jelezve, hogy kormányuk hivatalosan is megkezdte működését – közölte Ahmadulláh Muttaki, a kabinet egyik szóvivője.

  • Fotó: Karim SAHIB / AFP
    Fotó: Karim SAHIB / AFP

Miközben a világ a 2001. szep­tember 11-i merényletek huszadik évfordulójára emlékezett, a tálibok az iszlám hitvallást hordozó fehér lobogóját Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök visszafogott ceremónia keretében vonta fel az elnöki palotára.

Ahund a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű férfi a tálib mozgalom alapítóinak egyike, és a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla közeli szövetségese volt.

A kizárólag tálib férfiakból álló kormány kedden alakult meg, és a nemzetközi közösség nagy csalódással fogadta, mert a radikálisok korábbi ígéretével szemben sem befogadó, sem reprezentatív nem lett.

Két évtizeddel korábban, 1996 és 2001 között a tálibok vasszigorral vezették az ázsiai országot. Kabulban csak ritkán volt áramellátás, és a lakosság alig érte el az egymilliót. Betiltották a televíziót, a fotózást, a zenét, és zárt ajtók mögé száműzték a nőket, akik nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott a nőkhöz való hozzáállásuk. Ennek ellenére kizárták őket a sportolók közül, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-09-14: Világfigyelő - :

Gulyás Gergely bízik Mindszenty boldoggá avatásában

Stefan Wyszyński lengyel bíboros után remélhetőleg Mindszenty József hercegprímást is előbb-utóbb boldoggá avatják, a két személyiség szerepe számtalan hasonlóságot rejt magában – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Varsóban.
2021-09-14: Világfigyelő - :

Javasolják a gyermekek beoltását (Egyesült Királyság)

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai közös tegnapi közleményükben javasolták, hogy a 12–15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát.