Koronavírus elleni oltásKevés mellékhatást jegyeztek

2021. szeptember 16., csütörtök, Család

Keddi jelentések szerint az oltási kampány kezdetétől 5 335 717 személyt immunizáltak Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcinájával, közülük 5 221 105-en a teljes oltást megkapták.

  • Fotó: oltasbiztonsag.hu
    Fotó: oltasbiztonsag.hu

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) keddi tájékoztatása szerint az oltáskampány kezdetétől összesen 17 082 esetben jegyeztek mellékhatást a koronavírus elleni vakcina beadása után, 1817 lokális és 15 265 általános jellegűt.

 

Változhat a második adag

Az AstraZeneca vakcinájából legalább egy adagot felvett személyeknek szakorvos vagy háziorvos ajánlására más típusú szérumot is fel lehet ajánlani második dózisként – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány vezetője kedden.

Mint elmondta, vannak, akik bizonyos – leggyakrabban egészségügyi – okokból nem vették fel a javasolt időben a második adag oltást, vagy azért, mert féltek az esetleges mellékhatásoktól, vagy mert közben megfertőződtek a vírussal. „Nagyon fontos azonban, hogy az egészségügyi szakemberek által ajánlott teljes oltásadagot felvegyük, még akkor is, ha kifutottunk a határidőből” – tette hozzá.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság szep­tember 10-i tájékoztatása szerint igazolással alátámasztott orvosi ajánlással lehetséges az első adag vakcinától eltérő oltóanyag beadása második dózisként. Ebben az esetben meg kell őrizni az ajánlás másolatát az oltóközpontban, és a páciensnek írásos beleegyezést kell tennie.

Az országos bizottság közölte, az eddigi tudományos adatok szerint a koronavírus elleni oltás beadható minden 12 év fölötti személynek, beleértve a várandós és szoptató nőket, valamint azokat a nőket is, akik teherbe kívánnak esni.

 

Tizenkét év alatt

Keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă azt is elmondta, hogy év végéig fogalmazhat meg ajánlást az Európai Gyógyszerügynökség az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltásáról. Információi szerint a Pfizer BioNTech gyógyszervállalat október vége körül nyújthatja be a dokumentációt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez, november vége felé pedig az Európai Gyógyszerügynökséghez az 5–11 éves korosztály immunizálásáról. Következésképpen lehetséges, hogy az Európai Gyógyszerügynökség már ez év végén kiadjon egy erre vonatkozó ajánlást.

Az oltásparancsnok szerint elsősorban a krónikus betegségekben szenvedő gyermekek beoltását fogják javasolni, illetve azokét, akiket súlyos megbetegedés veszélye fenyeget. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2021-09-16: Család - :

A májgomba

Mintha folyna a vére, olyan elvágva, mint a hús, épp olyasmi az erezete – ilyeneket mondanak e gombánkról, mely környékünkön is gyakori, jó és ehető, ha tudjuk, hogy kell bánni vele.
2021-09-16: Család - :

Gyermekeink