Román–magyar kapcsolatokHuszonöt éve írták alá az alapszerződést

2021. szeptember 17., péntek, Belföld

A kétoldalú kapcsolatok konstruktív, pragmatikus és európai szellemiségű konszolidálását szorgalmazta a magyar–román alapszerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából Bogdan Aurescu román külügyminiszter.

A román külügyminisztérium tegnap kiadott közleményében felidézte, hogy 1996. szeptember 16-án írták alá Temesváron a magyar–román alapszerződést, amely az elmúlt két és fél évtizedben a két ország politikai és jogi kapcsolatainak az egyik alappillére lett. Aurescu kifejtette, hogy Románia és Magyarország EU- és NATO-tagsága hozzájárul ahhoz, hogy a két ország összehangolva érvényesítse közös érdekeit a két szervezeten belül. „Bízom benne, hogy ezen az évfordulón a bizalom, az együttműködés és a kölcsönös tisztelet fog bennünket vezérelni, hogy konszolidáljuk konstruktív, pragmatikus és európai szellemiségű partnerségünket, amely arra hivatott, hogy valamennyi állampolgár számára hasznos legyen” – idézte a közlemény Aurescut.

Romániának és Magyarországnak stratégiai partnerekként, szomszédos államokként, EU- és NATO-tagországokként közös érdekeik vannak, ebben a kontextusban pedig a jövőben is prioritás kell maradjon az alapszerződés, valamint a dokumentum által létrehozott eszközök „teljes kihasználása” – olvasható a közleményben.

A dokumentum emlékeztet, hogy az alapszerződéssel összhangban hozták létre a román–magyar kisebbségi vegyes bizottságot, amely továbbra is referenciafóruma kell hogy maradjon a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban felmerült problémák kezelésének. A román külügy reményét fejezte ki, hogy „a kihívások által terhelt jövőben is” ezen együttműködési keret révén a magyarországi román kisebbség megőrizheti etnikai, nyelvi, kulturális és szellemi önazonosságát, áthagyományozva azt a jövő nemzedékekre.

A román külügy reményét fejezte ki, hogy a jövőben a Románia és Magyarország közötti politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatok az alapszerződés politikai és jogi elveinek, a két ország stratégiai partnerségének, EU- és NATO-tagságának szellemében fognak fejlődni.

Felidézték, hogy Románia elsőként Magyarországgal alakította ki az együttes kormányülések gyakorlatát, amely „hasznos eszköznek bizonyult az ágazati együttműködések elmélyítése érdekében”.
Közölték, hogy tavaly a koronavírus-járvány ellenére a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok értéke megközelítette a 9 milliárd eurót. Ebben fontos szerepe van a román–magyar gazdasági vegyes bizottságnak, amely legutóbb áprilisban ülésezett Budapesten. A gazdasági együttműködés egyik fontos projektjeként említik a magyar–román közös kereskedelmi kamarát, amelynek székhelye Budapesten lesz – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 162
szavazógép
2021-09-17: Belföld - :

Hírsaláta

NEM MŰKÖDŐKÉPES, még várja a megnyitáshoz szükséges jóváhagyásokat az az óvoda, amelyet Daniel Băluță, a fővárosi 4. kerület polgármestere a tanév kezdete alkalmából felavatott Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel együtt – adja hírül a Hotnews nyomán a Transindex.
2021-09-17: Belföld - :

Tovább húzódik a kormányválság (Később dönt az alkotmánybíróság)

Szeptember 28-ára, vagyis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusa utáni időpontra tűzte ki tegnap az alkotmánybíróság a kormány elleni bizalmatlansági indítvány ügyében emelt alkotmányossági óvás elbírálását.