Tisztújítás a Néppárt háromszéki szervezeteibenAz EMSZ bejegyzéséig sem tétlenkednek

2021. október 11., hétfő, Közélet

Továbbra sem ismert az indoklása annak az alapfokú döntésnek, melyben a bukaresti törvényszék megalapozatlannak tartotta és elutasította az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójával létrejövő Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bejegyzését – jelezte sajtótájékoztatóján Bálint József. A néppárt háromszéki szervezetének elnöke úgy véli, az elutasítás mögött az előző években meghonosodott jelenség áll, eddig ugyanis az RMDSZ-en kívül minden magyar politikai alakulat bejegyzésével ez történt – fejtette ki.

  • Kádár Imola, Bálint József és Kolcza István a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
    Kádár Imola, Bálint József és Kolcza István a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele

Bálint József elmondta, ugyan az új pártszövetség bejegyzése elhúzódik, a néppárt háromszéki szervezete szem előtt tartotta, hogy az alakulaton belül lejártak a mandátumok, így tisztújító gyűléseket szerveztek, „nem akarunk olyan helyzetet, hogy esetleg megkérdőjelezik a tisztségviselők jogosultságát” – fogalmazott.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az erdélyi magyaroknak joguk és igényük van a választás szabadságára. Mi elhatároztuk az EMSZ létrehozását, és ez meg is lesz, de addig működő pártszövetségre van szükség, amelyet működő pártok alkotnak, s addig is kitartóan dolgozunk, törvényesen és eredményesen” – jelentette ki.

A néppárt 25 háromszéki alakulatánál az előző hónapban zajlott a tisztújítás, a szervezet készül a megyei, illetve az országos küldöttgyűlésre is – számolt be a sajtótájékoztatón Kolcza István elnökségi tag. Jelezte, néhol változás is történt az alakulatok élén, így Sepsiszentgyörgyön is, ahol a korábbi alelnök, Kádár Imola váltja őt a tisztségben. Megjegyezte, a helyi szervezetek elnökeinek túlnyomó többsége önkormányzati képviselő is, fontosnak tartják a jó együttműködést az RMDSZ-szel.

„Úgy gondolom, nemzeti ügyekben és a közösség érdekében fontos a párbeszéd az RMDSZ-szel, ezért is kértem a szervezetek képviselőit, hogy ahol lehet, próbáljanak nyitni az RMDSZ felé, próbálják együtt jobb irányba vinni a közösség sorsát” – fogalmazott Kolcza. Úgy véli, a jelenlegi politikai helyzetben „nem hiányzik a magyarság számára, hogy egymást akadályozzuk az önkormányzatokban”, viszont lényegesnek tartják, hogy a nyitottság az RMDSZ részéről is megmutatkozzék. Példaként hozta fel a megyeszékhelyet, ahol álláspontja szerint Antal Árpád polgármester és az RMDSZ-többségű tanács az önkormányzatban „egyformán kezeli az ellenzéki tanácsosokat”. Ismertette, hogy Sepsiszentgyörgyön mint konstruktív ellenzék jól együttműködnek a városi tanácsban, s azt ígérte: „minden olyan kezdeményezést, mely a város fejlődését elősegíti, azt támogatjuk és támogatni is fogjuk”. Ugyanakkor hangsúlyozta: az a cél, hogy erre a mintára alapozva, mindenhol konstruktív ellenzéket tudjanak működtetni.

A néppárt megyeszékhelyi szervezetének szeptember 30-i tisztújító gyűlésén elnökké választott Kádár Imolát munkájában Sorbán Kinga és Fazakas Etele alelnökök segítik – hangzott el. Kádár Imola elmondta, a jövőben szeretné bővíteni, segíteni az alakulat Minta ifjúsági szervezetét, hogy minél több akcióban részt vehessenek. Fontosnak tartja a tagsággal való kapcsolattartást is, ezért azt tervezik, amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, találkozót szerveznek és évértékelőt is tartanak. Nemcsak a saját tagságuk részéről érkezők, de más választópolgárok észrevételei, javaslatai egyaránt fontosak, igyekszenek ezeket az illetékesek felé közvetíteni, valamint tolmácsolni a helyi tanácsban – mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 369
szavazógép
2021-10-11: Közélet - Fekete Réka:

Óvodát és fejlesztőközpontot avattak Sepsiszentgyörgyön

Gyakran elfelejtjük, hogy egymás terhét hordozzuk, ezért is van kiemelt jelentősége, hogy Sepsiszentgyörgyön létrejött egy óvoda és fejlesztőközpont szellemi fogyatékkal élő gyermekek számára, amelynek modellként kellene szolgálnia máshol is – hangsúlyozta Grezsa István, a magyar kormány miniszteri biztosa pénteken a létesítmény avatóján. Az Irgalmas Samaritánus Keresztyén Oktatási Központot a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház építette a magyar kormány támogatásával.
2021-10-11: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Búcsú Binder Ferenc bányamérnöktől

„Egész életemben viselnem kellett egy menekülésfélét, amit az elmúlt század kényszerített rám katolikus-klerikális családi eredetem-helyzetem miatt, úgy éreztem, hogy a legbiztosabb volna, ha olyan pályát választanék, ahol biztonságban vagyok, ahol nem támadhat senki, ahol kemény, férfias munkám miatt csak a tisztelet és megbecsülés lehet jussom. Javában tombolt a Zsil völgyében a proletár hegemónia, ott sejtettem egyfajta biztonságot, s a petro­zsényi bányászati akadémia oklevelével a kezemben már benne is voltam. Ott lenn, a bányák mélyén nem kutatta senki sem, hogy milyen eredetű famíliából származom, belevágtam a bányászatba, Nagybányán aranyat, Csíkban rézércet, Lupényban s itt szenet fejtek” – mesélte immár néhai Binder Ferenc.