Forma–1, Szaúdi NagydíjHamilton-diadal, holtverseny az összetett élén

2021. december 6., hétfő, Sport

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte tegnap az első Szaúdi Nagydíjat, ezzel holtversenyben az összetett élén áll a Dzsiddában második Max Verstappennel. A 36 éves Hamiltonnak ez az idei nyolcadik és pályafutása 103. futamgyőzelme, melyet a plusz egy vb-pontot érő leggyorsabb kört megfutva aratott. A második helyen célba érő Verstappen rendkívül látványos és izgalmas párharcot vívott Hamiltonnal a kétszer félbeszakított futamon. Harmadikként Hamilton csapattársa, a finn Valtteri Bottas ért célba úgy, hogy az utolsó métereken vette át a dobogós helyet Esteban Ocontól (Alpine).

  • Fotó: Reuters
    Fotó: Reuters

A rajtnál nem történt változás az élen, Hamilton első maradt, másodiknak Bottas, harmadiknak pedig Verstappen fordult el. A 10. körben Mick Schumacher a gumifalnak csapta a Haast, a baleset miatt pedig a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót. A Safety Car-időszak alatt a Mercedes mindkét versenyzőjét kihívta a bokszba kerékcserére, Verstappen viszont nem állt ki új gumikért, így ideiglenesen átvette a vezetést. Időközben piros zászlóval félbeszakították a futamot a balesetben megrongálódott fal javításának idejére, így Verstappen versenyautója is átesett a gumicserén. A kényszerszünet után állórajtra került sor, melyet Hamilton kapott el jobban, de az első kanyarban Verstappen visszaelőzte, sőt, a címvédő még egy pozíciót veszített, mert Ocon is elment mellette. Hátul a másik Red Bull-lal Sergio Pérez a falnak csapódott, aminek következményeként még ketten ütköztek a mezőny hátsó részében, és újabb piros zászlós megszakítás következett.

Michael Masi versenyigazgató a Mercedes és a Red Bull csapataival „megegyezett” az új rajtsorrendről, miután az előző újraindításnál Verstappen a pályát elhagyva előzte vissza Hamiltont. A sorrend így Ocon, Hamilton, Verstappen volt az első három rajtkockában. A startnál Verstappen fantasztikus manőverrel már az első kanyarban megelőzte Hamiltont, majd rögtön Ocont is, akit aztán a kör végén a brit címvédő is lehagyott. A folytatásban Hamilton gyorsabb volt, mint Verstappen, majd a hajrához közeledve megtámadta riválisát, aki védeni próbálta a pozíciót, a két versenyautó majdnem összeért, a holland viszont, bár elhagyta a pályát, de az élen maradt. Egy körrel később Verstappen az utolsó kanyar előtt jelentősen lelassított, mintha el akarta volna engedni az ellenfelét, Hamilton viszont nem akarta megelőzni, ennek nyomán hátulról nekiütközött a Red Bullnak. Valamivel később a holland versenyző 5 másodperces időbüntetést kapott a versenybíróságtól, majd maga elé engedte brit riválisát, aki így simán nyerte a futamot, és ezzel teljes mértékben nyílttá tette a vb-címért folyó küzdelmet.

A világbajnokság egy hét múlva az Abu-Dzabi Nagydíjjal zárul.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-06: Sport - :

Középdöntős a magyar válogatott (Női kézilabda, világbajnokság)

A magyar női kézilabda-válogatott középdöntőbe jutott a spanyolországi világbajnokságon, mivel szombaton 32–29-re legyőzte Csehország csapatát Llíriában a csoportkör második fordulójában. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese csütörtökön 35–29-re diadalmaskodott Szlovákia felett, ma 21.30-tól pedig Németország ellen zárja a csoportkört.
2021-12-06: Riport - :

Négy falu négy sorsa (Bánja-e a székely? 21/3.)

Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken. Udvarhelyszék irányából Erdővidék felé közelítve vesszük szemügyre a falvak mai gazdasági és társadalmi helyzetét, a rejtett és megmutatkozó potenciált, a pillanatnyilag zajló folyamatokat és a közeljövőre vonatkozó terveket. Minden települést megvizsgálok az egyházközségek, a helyi vállalkozások szintjén, illetve a civil berkekben zajló közösségépítő munka szemszögéből is, külön figyelve arra, hogy rávilágítsak a szellemi és az épített örökségre.