Közelebb az Ojtoz–Ozsdola védett területhez

2021. december 6., hétfő, Közélet

A Berecki Magánerdészet és sepsiszentgyörgyi partnere, a Vinca Minor Egyesület decemberben fejezi be Az Ojtoz–Ozsdola Natura 2000 védett terület kezelési tervének elkészítése című projektjét – jelentették be az egyesület munkatársai. A dokumentum az övezet alaposabb megismeréséhez is hozzájárul mind az élővilág, mind a térségben élők tekintetében.

  • Őszi erdő az Ojtoz–Ozsdola Natura 2000 védett területen.  Fotó: Vinca Minor Egyesület
    Őszi erdő az Ojtoz–Ozsdola Natura 2000 védett területen. Fotó: Vinca Minor Egyesület

A projekt kivitelezését 2017. október végén kezdte el a Vinca Minor, és most decemberben érnek a végére. A pályázat teljes értéke 3,183 millió lej (a vissza nem térítendő támogatás 2,722 millió lej, az EU-s társfinanszírozás pedig 2,314 millió lej), célja az Ojtoz–Ozsdola közösségi jelentőségű (Natura 2000) természetvédelmi terület megőrzése és alaposabb megismerése, a megbízott szakemberek védett fajokat, élőhelyeket, illetve a környék társadalmi-gazdasági sajátosságait is vizsgálták.

Az egyesület képviselői, Para Zoltán és Hegyeli Botond ismertették a legfontosabb eredményeiket, megjegyezve: a kezelési terv elkészítésének alapfeltételeként azt határozták meg, hogy a 15 000 hektár alapterületű védett övezetet alaposan felmérjék. Ezt szem előtt tartva több szaktanulmányt is készíttettek, többek között részletes kutatással térképezték fel a közösségi érdekeltségű élőhelyeket, s mivel a védett terület nagy része (mintegy 90 százaléka) erdő, vizsgálták a terület nagyragadozóit (medve, farkas és hiúz), a denevérfajokat és a kétéltűek populációit (sárgahasú unka és tarajos gőte).

A térség három községében – Ozsdolán, Bereckben és Lemhényben – a szakemberek felmérték az ott élők társadalmi és gazdasági helyzetét is, a településeken hat találkozót szerveztek, az érdekelt felekkel egyeztettek a készülő dokumentumról. Emellett 32 alkalommal környezeti-nevelési tevékenységet tartottak a helybeli iskolákban, nyolcszor terepmegfigyelésre vitték a diákokat. Megrendelésükre Ojtoz–Ozsdola Natura 2000 természetvédelmi terület címmel 2019-ben Kató Zsolt és csapata egy természetfilmet is készített, ez megtekinthető a YouTube nyilvános videómegosztón. A Felső-Háromszékhez kötődő természetfilmet 2019 októberében mutatták be a sepsiszentgyörgyi Művész moziban telt házas vetítésen.

Az Ojtoz–Ozsdola természetvédelmi terület gondnoki feladatait 2010–2018 között a Berecki Magánerdészet látta el, egészen addig, amíg egy politikai döntéssel 2018-ban a Dăncilă-kormány kivette a természetvédelmi területeket az addigi gondnokok felügyelete alól, s létrehoztak egy új állami hatóságot, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségét, így a továbbiakban a kezelési terv is ennek az intézménynek a hatáskörébe kerül.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-06: Közélet - Nagy D. István:

A külhoni magyarságnak létkérdés, hogy a nemzetpolitika fennmaradjon (Zsigmond Barna Pál Háromszéken)

Székelyföldi körúton járt a napokban Zsigmond Barna Pál volt csíkszeredai főkonzul, magyar országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Fidesz–KDNP határon túli magyarokért felelős igazgatója. Pénteken Háromszéken az RMDSZ tisztségviselőivel, önkormányzati vezetőivel is találkozott, az egyeztetéseken a magyarországi választásokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint az általa képviselt alakulat támogatására annak érdekében, hogy a tíz évvel ezelőtt elindított nemzetpolitika, nemzetegyesítés ne szakadjon meg. A volt főkonzul az újságírókkal való találkozón a választásokkal, szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról is beszélt.
2021-11-22: Gazdaság - :

Megvannak a válaszok a leggyakoribb állásinterjú-kérdésekre /X/

A doksi.net csapata a közelmúltban zárta le kutatásait azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus gazdasági hatásai hogyan változtatták meg az online álláspiacot. Meglepő eredmény, hogy egyre inkább elvárás a távoli munkavégzés legalább időszakos engedélyezése, illetve a Vállalat által biztosított IT-eszközök- és szolgáltatások színvonala. Az elemzés során fény derült arra is, hogy melyek a munkavállalók legújabb elképzelései a leendő munkahelyükkel szemben, illetve miért váltanának munkahelyet.