Molnár Vilmos könyvbemutatója SepsiszentgyörgyönA mesék nem hazudnak

2021. december 21., kedd, Közélet

Molnár Vilmos nagyon szeret történetet mesélni, és teszi mindezt egy sajátos – jobb szó nincs rá: Molnár Vilmos-i – humorral, vezette fel a házigazda szerepét betöltő Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a szerző Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei című könyvének bemutatóját csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A Miklóssi Szabó Istvánnal folytatott beszélgetés során pedig Molnár Vilmos rá is világított arra, hogy miért igaz e kijelentés: szerinte ugyanis a mesék nem hazudnak.

  • Miklóssi Szabó István és Molnár Vilmos. Albert Levente felvétele
    Miklóssi Szabó István és Molnár Vilmos. Albert Levente felvétele

A találkozón Molnár Vilmos kitért sepsiszentgyörgyi kötődéseire és szólt legújabb kötete születésének körülményeiről is. A „téma” amúgy kimeríthetetlen, hiszen noha könyvtárnyi irodalom született róla, ma is nagyon keveset tudunk Kőrösi Csoma Sándorról, alakja azonban világszerte ismert, Japánban például buddhista szentté avatták, de Amerikában is született regény róla. A Székely Könyvtár sorozatban jelent meg nemrég egy tanulmánykötet Kőrösi Csoma Sándor – az újabb kutatások tükrében címmel, ekkor is beleásta magát a legendás világutazó élettörténetébe, s míg az említett kiadvány néhány tévhitet oszlat el, az általa írt kötet inkább mitizál, amint azt alcíme – Rendhagyó legendárium – is jelzi.

Molnár Vilmos számára amúgy természetes, hogy a természetfölötti átszövi a valóságot, igazából ugyanis szerinte a játéknál nincs is komolyabb dolog a világon, a mesék pedig nem hazudnak, hiszen az emberről szólnak, és a lényeget tekintve mindig igazat mondanak – nem véletlen, hogy eredetileg nem a gyermekekhez szólnak, hanem felnőttek meséltek egymásnak. Sokat lehet tanulni belőlük, például a letisztultságot, a gördülékenységet, a fölösleges díszítőelemek mellőzését.

A kötet apropóján zajló beszélgetés és az ízelítőnek szánt felolvasások közepette Molnár Vilmos és Miklóssi Szabó István önkéntelenül is újabb játékra hívta a résztvevőket: tudván, hogy kortársai mennyire kevéssé értették meg, ha ma élne, vajon milyen lenne Kőrösi Csoma Sándor megítélése? Molnár Vilmos szerint talán lennének „követői” – a külsőségek, a látszat uralta világban azonban vajon miként tudna beilleszkedni a nagyon lelkiismeretesként ismert Kőrösi Csoma Sándor?

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-12-21: Közélet - Nagy D. István:

Átadták az első ösztöndíjakat (Csodaszarvas Alap)

A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium három diákja vehette át tegnap a tanintézet székhelyén a magánadományokból létrehozott Csodaszarvas Alap által biztosított ösztöndíjakat: egy laptopot és két táblagépet. Az első alkalommal átadott ösztöndíjakból olyan tanulók részesülhetnek, akik az iskolán kívüli önkéntes tevékenységben élen járnak, kifejezetten a szeretetszolgálat terén.
2021-12-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A fehér főtér és az éneklő vonat

A korcsolyapálya ugyan hiányzik, de azért valódi angyalváró hangulat uralkodik Sepsiszentgyörgy főterén, amely újra természetes fehérbe öltözött. Akárhonnan érkezik az ember oda délután, és akármilyen hideg szél fúj, a karácsonyi portékát kínáló házikók között lelassít.