KönyvbemutatóSzerelmes képeslapok

2021. december 28., kedd, Közélet

Lőrinczi Dénes Édes emlék. Szerelmes képeslapok a Nagy Háborúból című, a baróti Tortoma Könyvkiadónál frissen megjelent könyvét mutatták be Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.

  • Demeter László és Lőrinczi Dénes. Fotó: Albert Levente
    Demeter László és Lőrinczi Dénes. Fotó: Albert Levente

Az est házigazdája, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató örömét fejezte ki, hogy megszületett kollégája, a könyvtár helytörténésze, Lőrinczi Dénes többéves kutatásának kézzel fogható eredménye. A történelmet emberek alakítják, és nagyon fontos arról is tudomást szerezni, a hátországban mi történik a kisemberrel, erre mutat rá ez a könyv, tette hozzá.

Demeter László, a Tortoma kiadó vezetője jelezte, hogy az Édes emlék kiadójának a most megjelent könyv idén a 26. kötete. A szép megjelenésű kötet a szerzőn túl Kolumbán Hanna tervezőt és Lukács László tördelőszerkesztőt dicséri, emelte ki. Bevezetője után Demeter László a szerzőt faggatta a kutatásról, arról, hogyan is kezdődött, s milyen érdekességeket tartalmaz a kötet.

Lőrinczi Dénes elmesélte, 2016-ban kezdődött a kaland. Történelemtanárként dolgozott Sepsiszentgyörgyön, s úgy próbálta a diákokat ösztönözni a féltett családi hagyatékok megbecsülésére, hogy felajánlott egy plusz pontszerzési lehetőséget arra az esetre, ha valaki az osztálytársak előtt bemutat az otthonából származó régi dokumentumokat. Egy ötödik osztályos fiú elhozott egy köteg régi képeslapot, s mondta, még vannak. Előbb 250, aztán 500, végül több mint 1000 képeslap került elő egy felújítás alatt álló kökösi házból, s megkapta a gyerek édesanyjától azokat. Látta, a képeslapok többsége a kökösi Demeter Annuskának címzett szerelemes üzenet. Aztán feldolgozás közben kiderült, az első világháború évei alatt mintegy kéttucatnyi fiatal frontkatona és csendőr udvarolt levelezőlapok révén a lánynak.

A szerző érdekességként emelte ki, hogy az egyik leghűségesebb udvarlója a Háromszéken szolgálatot teljesítő Vass István csendőrőrmester, aki, miután alakulatát áthelyezték Nagyváradra 130 képeslapot küldött. Búcsúképeslapján reményét fejezte ki, hogy korábbi leveleivel nem bántotta meg édes Nusikáját, ha ez mégis előfordult, akkor azért elnézését kéri, és a továbbiakban a legjobbat kívánta a lánynak. Annuska végül egy másik levelezőtársához, a szintén kökösi Illyés Dávidhoz ment férjhez. A kutatásban és feldolgozásban nagy segítséget nyújtott unokájuk, Oprea Petre, mondotta a szerző. Hozzátette, a könyv elsősorban népszerűsítő jellegű, a meglévő szakirodalmat felhasználva arra törekszik, hogy az illusztrációk és versek által az olvasó minél jobban megismerje a világháború történelmi kontextusát.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-12-28: Közélet - :

Tavasszal folytatják a kisstadion építését

Aláírták a szerződést a kivitelezőkkel, tavasszal folytatódik az egykori kisstadion helyén megkezdett építkezés – közölte Antal Árpád polgármester, aki szerint az önkormányzat és a sportiskola részén is egyenesbe kerültek a dolgok.
2021-12-28: Közélet - Bokor Gábor:

Zsúfolt napok a zágoni katolikusoknál

Zajlott az élet az elmúlt időszakban a zágoni katolikus közösségben. A forgatag az adventi vásárra való készülődéssel kezdődött, aztán az elmúlt héten minden napra jutott egy-egy esemény. Nemcsak katolikusok vettek részt ezeken, jelen voltak reformátusok is, és ami a legfontosabb, sok, nagyon sok gyerek, fiatal – tudtuk meg Mihály Imrétől, a Kisboldogasszony-plébánia papjától.