Lech Wałęsa apróhirdetésben keres munkát

2022. január 14., péntek, Világfigyelő

Lech Wałęsa volt lengyel elnök azt állítja, hogy a járvány anyagilag tönkretette. A lengyel Szolidaritás mozgalom vezetője már jó ideje pénzügyi gondokkal küszködik. Apróhirdetésben keres munkát, és azt sem tartja kizártnak, hogy visszamegy villanyszerelőnek.

  • Lech Wałęsa 2020 augusztusában. Fotó: Mateusz Slodkowski / AFP
    Lech Wałęsa 2020 augusztusában. Fotó: Mateusz Slodkowski / AFP

A nyolcvanas évek kommunistaellenes mozgalmának ikonikus figurája 2020 derekáig jól jövedelmező nemzetközi előadásokat tartott. Azóta – mint mondja – a koronavírus miatt foganatosított utazási korlátozások a csőd szélére sodorták.

„Sok utazást terveztem. Arra készültem, hogy Olaszországba, Németországba, az Egyesült Államokba és más helyekre repülök, de sajnos ezek mind meghiúsultak” – nyilatkozta a lengyel Super Express bulvárlapnak.

A nemzetközi angol nyelvű előadókörúton kevés a lengyel előadó. Walesa neve azonban hazáján kívül sem ismeretlen. Rajta kívül Donald Tusk, a volt miniszterelnök és az Európai Tanács egykori elnöke, illetve Robert Lewandowski focista „rúghat a labdába”. Közülük Wałęsa volt a pápa, de már nem az – mondta a Deutsche Wellének egy névtelenségét megőrző lengyel akadémikus.

A politikai értekezések iránti érdeklődést a járvány következtében bevezetett utazási korlátozások is lohasztották.

„Csődbe mentem, mert havonta 6000 złoty (1300 euró) a nyugdíjam, a feleségem pedig havonta 7000 złotyt költ el” – panaszolta Wałęsa korábban a lengyel lapnak, időközben azonban, augusztus óta járandóságát megháromszorozták.

Egy főelőadói foglalásra szakosodott szolgáltatás állítólag 50–100 ezer dollár közötti áron szerződtette Wałęsa előadásait. Előadói jövedelmét vezetői foglalkozásokkal és motivációs tréningekkel egészítette ki. Egy 1-2 órás szeánszért állítólag legalább 20 ezer zlotyt, csaknem 4500 eurót kérnek.

Nem ez az első eset, hogy Wałęsa pénzügyi gondokkal küzd. Még tavaly februárban azt nyilatkozta, hogy munkát keres, mert a járvány elapasztotta a pénztárcáját.

Még legfeljebb fél év, és elmegyek alamizsnát koldulni a templom elé – mondta, sőt, azt sem tartotta kizártnak, hogy visszatér eredeti szakmájához, a villanyszereléshez, amit 1967-ben a gdański hajógyárban kezdett művelni, mielőtt 13 évvel később megalapította a Szolidaritás mozgalmat.

Nem tréfált. Áprilisban egy olyan portálon keresett munkát, amely az 50 év felettieket részesíti előnyben. „Tapasztalt vezető, nagyszerű szónok, Nobel-békedíjas, a Lengyel Köztársaság elnöke 1990–1995 között, az NSZZ Solidarnosc társalapítója és első elnöke találkozókat és képzéseket tart cégvezetéssel; ösztönző céges, sőt családi találkozókon tart előadást; esetleges további promóciós szolgáltatásokra, közös fotózásra és autogramosztásra is nyitott” – áll a flexi.pl állásközvetítőn megjelent hirdetésében. (index.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-14: Világfigyelő - :

Inog a szék Boris Johnson alatt

Saját párttársai szerint is távoznia kell Boris Johnson brit miniszterelnöknek, miután beismerte, hogy 2020 tavaszán, a lezárások idején részt vett egy Downing Street-i kerti partin.
2022-01-14: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Zárva marad az uszoda (Sepsiszentgyörgy)

Akkora veszteséget termel a sepsiszentgyörgyi uszoda, hogy ezt csak 100 lejes belépőjeggyel lehetne egyensúlyba hozni, épp ezért nem is fogják újra megnyitni, csak a korszerűsítés befejezése után – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester.