Új feltételeket szabtak a jelenléti oktatásnak / FRISSÍTVE: Hétfőn mindenhol jelenléti oktatás lesz

2022. január 14., péntek, Belföld

Hétfőn az ország összes iskolája és óvodája jelenléti oktatással folytatja a második félévet, és érvénybe lép az a szabályrendszer, mely megyei szinten a Covid-19 betegek számára fenntartott kórházi ágyak kihasználtságától teszi függővé a tanítási formát – jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen az egészségügyi miniszterrel közösen ismertették az új iskolai működési rendet.

Az új szabályok értelmében egy iskolai osztály vagy óvodai csoport akkor tér át az online oktatásra, ha egy héten belül három koronavírus fertőzés igazolódik be a gyermekeknél. A fizikai jelenlét felfüggesztése a harmadik esetet követő naptól kezdve 10 napig tart.

Az iskola vagy óvoda akkor tér át teljes mértékben az online oktatásra, ha az osztályok/csoportok legalább felében felfüggesztették a jelenléti aktivitást.

Egy megyében az iskolák és óvodák akkor térnek át online-ra, amikor a Covid-betegek kórházi ágyainak kihasználtsága eléri a 75 százalékot, és akkor térnek vissza a jelenléti oktatáshoz, amikor a megyében a koronavírusos betegek kezelésére szánt kórházi ágyak kihasználtsága 70 százalék alá csökken.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint jelenleg az országos átlag 16 százalék, ezért hétfőn valamennyi tanintézetben jelenléti oktatás zajlik majd. A legmagasabb arány Suceaván van (34 százalék), ezt követi Kolozsvár (28 százalékkal). A referencianap mindig csütörtök lesz, és a fizikai aktivitás felfüggesztéséről vagy az arra való visszatérésről szóló döntés egy teljes hétre szól – hangsúlyozták.

Sorin Cîmpeanu elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium és a tanügyi tárca közös rendelete a járványkörülmények közötti oktatás új szabályairól már péntek délután megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Elmagyarázta: azért nem a települések fertőzöttségi arányától és az iskolai személyzet átoltottságától teszik függővé a jelenléti oktatást, mert a koronavírus omikron variánsával szemben a vakcinák kevésbé hatékonyak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-14: Máról holnapra - Mózes László:

Láthatatlanok tiltakoznak

A tiltakozás sajátos módját választották román ajkú művészek, szórakoztatóiparban dolgozók szervezetei. Szombat délelőtt a bukaresti Győzelem téren, a kormány épülete előtt gyülekeznek, hogy tiltakozzanak a hatóságok közönye, tétlensége ellen.
2022-01-14: Belföld - :

Árkos és Dálnok vörös zónába került

A legutóbbi tájékoztatás óta 9884 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 99-cel többet, mint egy nappal korábban – közölte pénteken a stratégiai kommunikációs törzs. Összesen 63 217 tesztet végeztek, ami azt jelenti, hogy a megvizsgáltak 15,63 százaléka bizonyult pozitívnak. Háromszéken kevés volt az új eset, de Árkos és Dálnok is bepirosodott, Kézdivásárhely pedig bekerült az 1 ezrelékes fertőzöttségi arányt meghaladó városok közé.