Ajándék lónak…

2008. december 5., péntek, Nyílttér

Alig rázta meg Télapó a szakállát, még alig köszöntött be december, még csak most kezdi feneketlen hátizsákjába csomagolni ajándékait a Mikulás bácsi, de már nagy az izgalom, a láz, a nyüsletés és forgolódás az ajándékboltok, a bevásárló-nagyüzemek tájékán.

Ez érthető is, hiszen decembert már régóta az ajándékok hónapjának tekinti a világ, legalábbis a keresztényebbik fele, nem csoda hát a nagy izgalom, felfokozott hajtóerő, hogy állandó időszűkében szenvedve mindent ,,idejében" beszerezhessünk szeretteinknek, gyermekeinknek, barátainknak, szerelmeinknek, és nem utolsósorban önmagunknak is.

És milyen az emberfia. Látva látja, hogy szomszédja, lakótársa, utcabelije, rokona már napok óta egyre több tömött szatyorral érkezik a környékbeli üzletek felől, elkapja őt is a láz, kevés jövedelme, bevétele ellenére rohanni kezd, néha fejveszetten, nehogy ,,lemaradjon" valamiről, nehogy előtte vásárolják fel éppen azt az utolsó tárgyat, mütyürkét, plüssmacit, műanyag babát, bizsut, mécsest, gyertyát, füstölőt, hintalovat, műegeret, szalon(képes)cukrot, lengyel- vagy csabai kolbászt, számítógépet, felvevőt, lejátszót, mobilt, videót, más elektromos herkentyűket, el egészen a legdrágább fölöslegességekig, giccsekig, pénztárcától és bankszámlától függően.

És itt ,,jön be a képbe" az az áldatlan helyzet — mármint a vásárlóra nézve —, hogy a nagy ,,lázban", rohangálásban nem jut ideje ,,disztingválni", alaposabban megnézni a vásárolandó ajándék lónak a ,,fogát"! Mert igenis, napjainkban már érvényét veszítette az a régi mondás, miszerint ajándék lónak ne nézd a fogát! Én azt mondom: nézd meg! Alaposan vizsgáld át nemcsak a metsző- vagy a szemfogait, hanem az őrlőit is! Ha kell, dugd be a fejedet a ,,pofájába", és ha ott találsz rá elrejtve a rejtjelezett használati utasításra, olvasd el, fordíttasd le, ha nem érted, fejtesd meg, vagy a legegyszerűbb, ha meg sem veszed! Mert nem mind(en) arany, ami ajándékként fénylik! Mert ilyenkor a szőrét hullató, csontsovány, paradontózisos gebe is eladó! És nem szeretném, ha ilyet vásárolnál aranyszőrű táltos vagy csodás póniló helyett nekem vagy a kisunokádnak.

Régebb, az én gyermekkoromban nem ilyesfajta lázban égtünk a nagy Várakozás, a nagy Eljövetel napjaiban. Mondhatnám, szinte semmit sem vásároltunk, sem ajándékként, sem karácsonyfadíszként. Mindent mi magunk, a Család készítettünk el. Összeülve, a kályhában ropogó, szikrázva pattogó tűz melegének, a család apraja-nagyja kipirult arccal, lelkesedéssel aranyoztuk a diót, mogyorót, mosolyogtunk az almára és egymásra, énekeltünk, dalolt a lelkünk-szívünk, nemcsak a torkunk. Igazi kalácstésztát gyúrtunk, nem plasztelint. Formáztuk a díszeket, mézespogácsát sütöttünk, csuhébabát, rongybabát, kóróvitézeket és -muzsikákat készítettünk ajándékba…

És mekkora öröm volt mindannyiunk számára, ha a kivikszolt, fatalpú bakancsunkban megtaláltuk a Mikulás bácsi által elrejtett egy-két szem mogyorót, almát vagy diót, és nem volt virgács, nem volt seprűnyél…

Ilyen volt a mi ,,lázunk" azokban az időkben. Egymást szeretve, egymást megbecsülve, egymásnak örvendve, egymásnak készítve ajándékokat…

Most már más lázban ég a világ. Kóros, beteges hagymázban műlovakon és vakon vágtatunk egy művilágban, a szupermarketek ,,prérije" felé, műgebéket venni…

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-12-05: Nyílttér - Sylvester Lajos:

Kerítésen kívül vagy belül, de jelen lenni (Határhelyzetek)

Túl vagyunk a választásokon, és szomorú vagyok. Nem vagyok diadalittas. Pedig hajolhatnék efelé természetemnél fogva is, no meg az eredmények alapján is: van a hazai magyarságnak számarányához ké­pest erős parlamenti és erős szenátusi képviselete.
2008-12-05: Nyílttér - László Károly:

Mégis lefelé? (Jegyzet)

Úgy tűnik, hogy a címben feltett kérdésre igennel kell felelnünk. Az RMDSZ politikai szerepléséről van szó, pontosabban a november 30-i parlamenti választásokon nyújtott teljesítményéről. A végső összeszámolásnál kiderült ugyanis, hogy a szervezet — minden optimizmus ellenére — mégis vesztett egy mandátumot, jelesen a szenátusban, és éppen Kolozsvárott, Kolozs megyében.