Osonó SzínházműhelyVéget ért az évad, elkezdődtek a táborok

2022. június 14., kedd, Közélet

Az önfenntartó társulatként működő sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a 2021/22-es évadban 209 kulturális, oktatási, szociális eseményt hozott létre 3 országban, közel 4500 résztvevő számára. A társulat 42 előadást, azokat követően 41 közönségtalálkozót tartott, 114 műhelyfoglalkozást, 5 tábort és számos képzést szervezett fiataloknak és felnőtteknek.

  • Fotó: Facebook / Osonó Színházműhely
    Fotó: Facebook / Osonó Színházműhely

Egy fontos díjat is elnyertek: Közép-Európa legnagyobb szemléje, a Kaposváron megrendezett XX. Jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál versfilm kategóriájában a Magamban bíztam című kísérleti versfilmjük második díjban részesült.
 

Előadások

Három év kihagyás után, tavasszal bemutatót tartott a társulat: a Nem vagyok, csak mások látnak című előadásban Mucha Oszkár szólaltatja meg József Attila szövegeit. A Fazakas Misi által rendezett produkciót eddig három országban mutatták be tantermi előadásként, rendhagyó irodalomóraként vagy stúdiószínházi körülmények között. A személyes hangvételű elő­adás a jövő évadban további turnékon vesz részt, számos iskolában fogják játszani.

A Fazakas Misi által rendezett és tizenegy éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van az 590. bemutatáson. A produkciót tavasszal Budapesten újította fel a társulat, és nagy sikerrel mutatta be a Katona József Színházban, majd a Román Kulturális Alap támogatásával egy többállomásos romániai turnén is részt vett. A fiatalok történeteit feldolgozó előadásra a jövő évadban egy további magyaror­szági turnésorozat vár.
 

Együttműködés

Ebben az évadban is folytatódott a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel több közös projektje van az Osonónak. Immár kilenc éve megszervezik a csoportvezetők és pedagógusok színházinevelés-képzését, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több részből álló műhelyfoglalkozás-sorozatra épül. A projekt – új résztvevők bevonásával – a következő évadban is folytatódik.

Megmaradt a több mint két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai táborokban vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Az évad első felében került sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szervezettel közösen létrehozott programokra, a hétvégi pedagógus- és csoportvezetői képzésekre. Az együttműködés sikerességét az is bizonyítja, hogy a szervezettel közösen egy Erasmus+ programot hozott létre az Osonó, amely a napokban indul útjára.
 

Táborok

Az Osonó munkája nyáron sem szünetel, több képzést és tábort is terveznek.

A Gyulafehérvári Caritas szervezésében a hétvégén tartott pedagógusképzés után ezen a héten, június 13–18. között Sepsikőröspatakon nagyszabású Erasmus+ programot és tábort működtet a társulat. Június 27. – július 1. között a szombathelyi drámatáborra, július 24–28. között a Sepsikőröspatakon zajló, román és magyar fiatalok számára megrendezett Interetnikai Drámatáborra és egy ezzel párhuzamosan zajló, kimondottan színházi táborra, végül augusztus 23–27. között a pedagógusok és csoportvezetők számára szervezett Színjátékos Drámatáborra kerül sor.
 

Jelentkezőket várnak

A társulat felhívja a figyelmet, hogy továbbra is lehet jelentkezni az Osonó és a Művészeti és Népiskola közös interetnikai drámatáborába. Július 24–28. között a sepsikőröspataki Virágcsárda Panzióban tartják a tábort 15 év fölötti magyar és román anyanyelvű fiatalok számára. A tábor részvételi díja 470 lej, a helyek száma korlátozott. A részvételi díj tartalmazza a foglalkozásokat, a szállást és a napi három étkezést.

A hetedik alkalommal szervezett tábor egy intenzív, egész napot kitöltő foglalkozássorozat. Célja lehetőséget teremteni a fiatalok számára, hogy a dráma- és csapatjátékok, személyiségfejlesztő és önismereti gyakorlatok segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz és felfedezhessék a közös alkotás örömét. Az Osonó Színházműhelynek számos olyan hazai és nemzetközi projektje van, amelyben bebizonyosodott, hogy a színház mint forma nagyszerű eszköz és lehetőség az előítéletek leküzdésére, egymás elfogadására és a közös kapcsolódási pontok megtalálására.

A műhelyfoglalkozásokat az Osonó vezetője, Fazakas Misi rendező-drámatanár, valamint Fatma Mohamed, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház színésze vezeti. Jelentkezni július 10-ig lehet az osonoszinhaz@osono.ro e-mail-címen.

„Az eddigi legjobb tábor volt, amelyen részt vettem. Egyszerre tanultam és szórakoztam. Barátokat szereztem, buliztam és betekintést nyertem a színházba. Ami a legfontosabb, hogy közelebb kerültem ahhoz, hogy ne féljek a saját hangomtól és gondolataimtól” – nyilatkozta Csürös Beáta, a tavaly hatodik alkalommal megrendezett tábor egyik résztvevője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2022-06-14: Közélet - Hecser László:

Közel félmillió lej civileknek, sportra és az egyházaknak

Barót helyi tanácsa múlt havi ülésén jóváhagyta a városháza által kiírt pályázatok eredményeit, a napokban pedig a támogatást nyert egyesületekkel és egyházközségekkel alá is írták a támogatási szerződéseket. A mintegy 470 ezer lejből 280 ezer jut kulturális és ifjúsági célok támogatására, 160 ezret sporttevékenységekre költenek, az egyházak harmincezer lejhez jutottak.  
2022-06-14: Közélet - Bartos Lóránt:

Csiha Kálmán nevét vette fel a Református Kollégium (Kézdivásárhely)

Néhai Csiha Kálmán református püspök nevét vette fel vasárnap a kézdivásárhelyi Református Kollégium. Az oktatási intézmény ünnepségén leleplezték a névadó mellszobrát, Vetró András szobrászművész alkotását az iskola udvarán. Az ünnepség a zsúfolásig megtelt református templomban 11 órakor istentisztelettel kezdődött, a híveken kívül az iskola diákjai, helyi és külhoni politikusok, iskolaigazgatók, a történelmi egyházak és a tanfelügyelőség, valamint a pedagógusszövetség képviselői is jelen voltak, akárcsak az egykori püspök hozzátartozói, így lánya, Csiha Emese és férje, Nagy Attila.