FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi FesztiválLinotip Centru Independent Coregrafic: HUMANS | BODIES | IMAGES

2022. június 23., csütörtök, Magazin

A táncra úgy gondolunk, mint valami absztrakt mozgásformára, amely képes gondolatokat és érzelmeket közvetíteni. Ebben az értelemben nem beszélhetünk táncról anélkül, hogy ne gondolnánk a testre. Az esztétikájára és a kidolgozottságára. Mit jelent ez a kidolgozottság? Évekig tartó intenzív edzés, hatalmas áldozatok és gyakran elviselhetetlen mennyiségű bodyshaming. A táncos testének esztétikája nagyban meghatározza, hogyan értékeljük őket, hogyan látjuk őket előadóként. Mi az ára ennek, és mit jelent előadni? 

  • Fotó: Matei Bulbuț
    Fotó: Matei Bulbuț

Elkötelezettség, önkorlátozás, traumák, amelyek alattomosan ragadnak meg az elmében. Önítélkezés, öngúny, szidó hangok, amelyek tudaton kívül is saját belső hanggá válnak. 

Az előadás koncepciója a koreográfus balettiskolai évei alatt szerzett személyes tapasztalataiból született, tágabb perspektívából pedig a bodyshaming jelenségét járja körül. Az előadás olyan emberek valós történetei által inspirált pillanatokból áll össze, akik saját tapasztalataikat akarták megosztani. 

Ioana Marchidan független alkotó, a bukaresti Linotip Független Koreográfiai Központ egyik alapítója, 2021-ben rendezett első alkalommal az M Studio társulatánál, az Are we human or are we dancers? című előadás szintén a táncost, az embert és az előadót helyezi a középpontba. Ugyancsak a bukaresti Linotip koreográfiai központ másik alkotójával, Arcadie Rusuval készült a Lecke című előadás, amelyet idén áprilisban mutatott be az M Studio. 

Előadók: Teodora Velescu, Mariana Gavriciuc, Simona Dabija.
Koreográfia: Ioana Marchidan.

A Humans | Bodies | Images előadást július 2-án, szombaton 19 órától lehet megtekinteni a Háromszék Táncstúdióban. Jegyek már kaphatók a központi jegyirodában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon. A teljes értékű jegyár 35 lej, a kedvezményes diák-, illetve nyugdíjasjegyet 20 lejért lehet megvásárolni. Az előadás időtartama 50 perc.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Család - :

Életbiztosítást is köthetnek (Daganatos betegségből kigyógyultak)

Döntő házként megszavazták a képviselők azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az onkológiai betegségből kigyógyultak számára, hogy megkülönböztetés nélkül férjenek hozzá a különböző pénzügyi szolgáltatásokhoz, banki hitelekhez és életbiztosításokhoz. 
2022-06-23: Magazin - :

Ismét lesz Székely Fesztivál Budapesten

Két év kihagyás után ismét megrendezik a Székely Fesztivált Budapesten, a Millenáris parkban, ahol péntektől vasárnapig gasztronómiai különlegességek, kézművesek portékái, gyerekprogramok és koncertek is várják a látogatókat.