Körvonalazódhat egy MDF—MSZP-koalíció

2007. július 21., szombat, Világfigyelő

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint az MDF kommunikációja azt mutatja, hogy a kisebbik ellenzéki párt koalícióra léphet az MSZP-vel 2010-ben.

A szakértők tegnap annak kapcsán mondták el véleményüket, hogy Dávid Ibolya a távirati irodának adott interjújában kijelentette: az MDF és a Fidesz ellentéte miatt a két ellenzéki párt esetleges koalíciója is veszélybe kerülhet.

Az MTI azon kérdésére, hogy lehetnek-e olyan erősek a Fidesz és az MDF közötti ellentétek, hogy megakadályozzanak egy esetleges koalíciót 2010-ben, Dávid Ibolya igennel válaszolt. Az MDF ugyanis nem hatalmi, hanem értékpárt, és nem kívánja feladni a középosztályért és egy normálisabb Magyaror-szágért folytatott politikáját — mondta. A Fidesz és az MDF kapcsolatáról szólva Dávid Ibolya rámutatott, hogy lényegi kérdésekben különbözik a két párt, így más a társadalomképük és a gazdaságpolitikájuk. ,,A Fidesz programja baloldali, kapitalizmus- és versenyellenes, tőke- és magántulajdon-ellenes, populista párt. Konkrét megoldások és programok mentén sem hajlandó tárgyalni közügyeinkről, például elutasította a középosztály tizenhárom pontos programjának megvalósítását. Enélkül pedig nem lehet polgári Magyarországot építeni" — hangsúlyozta Dávid Ibolya. A Fidesz az ,,egy a tábor, egy a zászló" évek óta meghirdetett politikájában a tábort baloldalinak, a zászlót jobboldalinak képzeli. Így alakult ki Magyarországon két baloldali párt: az MSZP történelmi gyökereit nézve, a Fidesz pedig gazdasági elképzeléseit tekintve — fűzte hozzá a vezető.

Az MTI interjúját kielemezve Kiszelly Zoltán politológus és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője rámutatott, hogy az MDF könnyebben léphet koalícióra az MSZP-vel, mint a Fidesszel. Mráz szerint a Magyar Demokrata Fórum nagyon látványosan kritizálja az utóbbi időben a Fideszt, ugyanakkor nyitva tartja azt a lehetőséget, hogy együttműködjék az MSZP-vel. A Fidesz-kritikával a nagyobbik ellenzéki párttól próbál szavazókat elcsábítani az MDF, miközben a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy szavazótáborának jelentős része a baloldalról érkezik — tette hozzá.

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta: már most is létezik együttműködés az MSZP és az MDF között önkormányzati szinten azokon a településeken, ahol a mérleg nyelvét játssza a demokrata fórum. Ezeken a helyeken a szocialisták megtartják a szavukat, az MDF megkapta azokat a posztokat, amelyeket a szocialisták a pártnak megígértek. Így tehát ,,a józan ész is azt diktálja", hogy az MSZP mellé álljon az MDF, ha nem akar a — szintén egykori koalíciós partner — kisgazdapárt sorsára jutni — mondta Kiszelly Zoltán. A politológus hozzátette: ha az MDF a szocialistákkal alkotna koalíciót, az azt jelentené, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz széthullhat a harmadik elvesztett választás után. A nagyobbik ellenzéki pártból leváló csoportokat pedig integrálhatja az MDF — vélekedett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2007-07-21: Világfigyelő - x:

Kóka János távozik a kormányból

Kóka János, az SZDSZ elnöke az év végéig lemond a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról. A döntését tegnap bejelentő politikus elmondta, a továbbiakban az a célja, hogy minden erejét a liberális párt megszervezésére tudja fordítani. ,,Nagyon karakteres liberális politikát tervezek" — fűzte hozzá. A pártelnökség mellett, ha az SZDSZ-frakció hozzájárul, a képviselőcsoport vezetését is szeretné átvenni — közölte.
2007-07-21: Világfigyelő - Magyari Lajos:

A Nagy Magyar Cirkusz (Jegyzet)

Szigeti Péter, az OVB kerti törpére emlékeztető elnöke a fejébe vette, hogy a parlamenti szünidő, a szörnyű kánikula idejére átveszi a parlament, az alkotmánybíróság, az államelnöki és miniszterelnöki hivatal ,,halmozott" szerepét, s ő maga — persze, vitéz testületével egyetemben! — eldönti, miről is legyen-lehessen népszavazás...