Megszületett a ,,szörnyszövetség”?

2008. december 11., csütörtök, Máról holnapra

Hosszas vajúdás után a romániai politikai boszorkánykonyhán egy kétfejű borjú született, s bekövetkezik, ami a legkevésbé volt várható: Geoană szocdemjei fölajánlkoztak Băsescu—Boc demokrata-liberálisainak, s már késznek látszik az eljövendő kormány, mely — úgymond — kihúzza az országot a bajból, a válságból, s melynek összetétele olyan lészen, hogy mindenkit kielégítsen — fele-fele. Ugyanilyen arányban osztanák el az egyéb tisztségeket is, a parlamenti házelnökségeket, az államtitkári pozíciókat, a kormány hatáskörébe tartozó hatóságok főnöki székeit, a prefektúrákat, mindent. Fele-fele! Egy kis eltéréssel, hiszen Voiculescu ,,konzervatívjainak" is kell adni valamit, ők megkapnának egy miniszteri bársonyszéket s egyebeket, de ehhez már szaporítani kell a tárcák számát!

A két ,,ősellenség" összebékült, bizonyosan rádöbbentek, hogy egy méhben fogantattak, ugyanazokon az emlőkön híztak, gyarapodtak, s most végre ráébredtek ikertestvéri mivoltukra. Van ilyen! Az ország is tapsol, s a jó időben megrendelt közvéleményes szúrópróbák azt igazolják: ezt várta Románia lakosságának többsége. Ami kisebbség ugyan a maga harminc százalékával, de a többi nem válaszolt, nem nyilatkozik, s a néma gyermeknek az anyja....!

A dicsőséges szövetség eddigi legnagyobb eredménye, hogy ,,eltanácsolták" az RMDSZ-t a kormányzati szerepvállalástól. Ez számomra teljesen érthető, hiszen ahol a vad sovén Voiculescu is reaktivizálódhatott a politikában, ott nincs helye a kisebbségi érdek kormányzati érvényesítésének, s különben is: sok az eszkimó, kevés a fóka. Mármint a stallum. A meggondolásnak egyéb gyökere is lehetett, az például, hogy a bukott nagyromániás vezérkar még harcolni képes csapatait megszerezzék a szocdemek, s így tényleg megerősödötten kerüljenek ki a szörnyű csatározásokból.

A csatározások tényleg ,,szörnyűek" valának, de a figyelmesebben vigyázónak esetleg már korábban feltűnhetett, hogy az egész cirkusz egyetlen irányban tendál, az államnacionalizmus föltámasztása és a csülökosztás nemzeti ,,méltányossága" felé. Ezért még Mircea Geoană is hajlandó feladni miniszterelnöki ambícióit, s beérni az alvezéri beosztással, hogy hadnagyait a vezérkarba segíthesse. Tartozik nekik, azok is tartoznak őnéki.

Tegnap bizonyossá vált Theodor Stolojan fölkenetése, ki — megrokkanván és megvénülvén — elnyeri végre vesszőfuttatásainak engesztelő pálmakoszorúját. Hogy mit tud majd kezdeni véle, az kiderül a későbbiekben, mely jövendő ugyancsak bizonytalannak ígérkezik, hiszen ez az összetákolt szövetség aligha tart többet fél esztendőnél, alkalmatlansága oly ordító, hogy már-már fizikai fájdalmat okoz a belegondolónak.

Ami az RMDSZ-t (de az egész romániai magyarságot is!) illeti, talán annyit: jó lenne felébredni, jó lenne a torzsalkodás és meddő hülyéskedés helyett járható utakat keresni, összefogni és összezárni. Ha már elszalasztottunk egy újabb történelmi lehetőséget — mert ki vevő a nagy zsibvásáron hat százalékra!? —, be kell rendezkedni a komoly önvédelemre.

Vigyázat: elkezdődött Románia ,,szlovakizálása"!

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2008-12-11: Közélet - Farkas Réka:

Nem etnikai, politikai döntés (Ellenzékbe az RMDSZ-szel)

Nem etnikai okokból döntött az SZDP, hogy feltételként szabja az RMDSZ kormányzatból való kimaradását — jelentette be Horia Grama képviselő, a párt megyei elnöke, aki jelen volt az SZDP országos végrehajtó tanácsának ülésén, amikor így határoztak. ,,Politikai kérdésről van szó. Egyrészt, egy majdnem hetvenszázalékos koalícióban nincs szükség az RMDSZ-re, a demokratikus parlament működése szempontjából is jobb, ha van ellenzék. Ugyanakkor az RMDSZ négy évig kormányon volt, politikai szempontból normális a váltás, az ellenzékbe vonulás." Horia Grama kiemelte, megdöbbenti, mennyire eltűnt a büszkeség az RMDSZ vezetőiből, a hatalomért képesek bármilyen megalázkodásra, pedig eddigi ,,játékaik" politikai szempontból erkölcstelenek. Felidézte az RMDSZ-esek árulásait: a választások után mindenki úgy tudta, és ezt Călin Popescu Tăriceanu is megerősítette, hogy a liberálisokkal közösen, ,,csomagban" tárgyalnak az esetleges koalíciós részvételről.
2008-12-11: Közélet - x:

Markó Béla: Geoană a magyarságot sérti

,,Mircea Geoană RMDSZ-t kirekesztő nyilatkozataival sérti a romániai magyarságot. Az SZDP elnöke nyilván taktikai megfontolásból nyilatkozta, hogy pártja nem akar együtt kormányozni az RMDSZ-szel: ez a politikában elképzelhető, a vitás kérdések megbeszélhetők, de az, hogy Mircea Geoană és kollégái — minden ok nélkül — óráról órára hajtogatják, hogy nem akarnak együttműködni az RMDSZ-szel, ez mindenképpen sértő, nemcsak a szövetségre, hanem a romániai magyarságra nézve is" — mondta Markó Béla szövetségi elnök tegnap a szociáldemokrata pártelnök kijelentéseire reagálva.