II. Erzsébet uralkodásaA királynő, aki minden rekordot megdöntött

2022. szeptember 22., csütörtök, Történelmünk

II. Erzsébet uralkodásának kezdetekor még a második világháború korszakát élte: miniszterelnöke Winston Churchill volt, a Fehér Házban Harry Truman, a Kremlben pedig Joszif Sztálin ült. Az Egyesült Királyság trónján töltött 70 éve során felépült és le is omlott a berlini fal, az emberiség eljutott a világűrbe és a holdra, országa világbirodalomból az Európai Unió tagjává vált, majd elhagyta a közösséget. Minden idők leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodójáról, egyben a világtörténelem legtovább hatalmon lévő női uralkodójáról kétségkívül elmondható, hogy a váratlan fejlemények uralkodója volt, aki csaknem háromnegyed évszázadon át szolgált biztos pontként alattvalói életében – számos szakértő egyenesen az ő személyiségének tulajdonítja azt, hogy a brit monarchia intézménye még létezik.

  • A szeptember 8-án elhunyt királynőt szeptember 19-én helyezték örök nyugalomra a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Fotó: Bruce Patterson
    A szeptember 8-án elhunyt királynőt szeptember 19-én helyezték örök nyugalomra a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Fotó: Bruce Patterson

Váratlanul a trón közelében

Erzsébet trónra kerülése egyáltalán nem volt magától értetődő születé­sekor. Az uralkodó ekkor még nagyapja, V. György volt, a trón várományosa pedig Erzsébet nagybáty­ja, a későbbi VIII. Eduárd. Eduárd el is foglalta a trónt édesapja 1936. januári halálát követően, azonban ezzel az addigiaknál is jobban előtérbe került a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsonnal folytatott kapcsolata – az anglikán egyház fejeként a király nem vehetett feleségül olyan nőt, akinek még élt korábbi házastársa. Eduárd végül szerelmét választotta a korona helyett, és a brit monarchia régóta legnagyobb botránya közepette 1936. december 10-én lemondott a trónról – 326 napos uralkodása során megkoronázására sem került sor.

Eduárd öccse, Albert VI. György néven lépett a trónra. Az ekkor tízéves Erzsébet egy inastól értesült arról, hogy immár édesapja a király. A hírrel azonnal húgához, Margithoz ment. „Ez azt jelenti, hogy neked kell majd a következő királynőnek lenned?” – kérdezte Margit. „Igen, egy napon” – válaszolta Erzsébet. „Te szegény” – mondta erre Margit.

Az eddig viszonylag gondtalan életet élő kislány innentől kezdve egyre kevesebb időt tölthetett szüleivel, akiket elragadtak a hivatalos teendők, és az addig kellemes tempójú taníttatása is intenzívebbé vált. Korábban, a király öccsének lányaként, legfeljebb egy megfelelő család fiával kötött jó házasság volt a legjobb kilátás a jövőjére nézve, innentől azonban minden megváltozott: alkalmassá kellett válnia az uralkodásra.

Erzsébet kamaszként élte meg a második világháborút, amely rendkívüli terhet rótt mind édesapjára, mind az egész családra. Édesanyja, Erzsébet királyné visszautasított minden arra vonatkozó kérést környezetéből, hogy menekítse a gyermekeket Kanadába, ahol nagyobb biztonságban lennének. Erzsébet és Margit a háború nagy részét a windsori kastélyban töltötte, amelyre mintegy 300 bomba hullott. A két ifjú hercegnő fontos szerepet töltött be a lakosság felé közvetített propagandában – Erzsébet 1940-ben, a legsúlyosabb bombázások közepette tartotta első rádiós beszédét is.

Erzsébet egyvalamit nem adott fel a nehéz helyzetben sem: a napi rutinját, amelyhez minden körülmények között igyekezett tartani magát. A háború végéhez közeledve, miután betöltötte 18. életévét, édesapja végül megengedte neki, hogy önkéntes szolgálatot vállaljon: mentőautót tanult vezetni a Kiegészítő Területvédelmi Erőknél. Későbbi visszaemlékezése szerint ez volt az egyetlen olyan időszak az életében, amikor valóban összemérhette magát másokkal.

A királyi család erősnek tudta mutatni magát a háború során, azonban gondjaik nem értek véget a győzelemmel: az Egyesült Királyság továbbra is nehézségekkel küszködött, és a jegyrendszer az 1950-es évekig érvényben maradt.
 

Esküvő jegyrendszerben, koronázás a televízióban

E nehézségekről egy rövid időre el tudta terelni a figyelmet a hercegnő esküvője. Erzsébet gyermekkorában csupán néhányszor találkozott a nála öt évvel idősebb Görögországi Fülöppel, aki több ágon is rokona volt (mindketten ükunokái voltak Viktória királynőnek).

A hercegnő 1939-ben, 13 évesen egy édesapjával a dartmouthi haditengerészeti akadémián tett látogatás után jelentette ki, hogy beleszeretett Fülöpbe, akivel innentől kezdve leveleztek. Habár a dán–görög herceget az udvarban többen modortalannak tartották, és politikai okokból is sok ellenzője volt a kapcsolatnak Fülöp német származása miatt, Erzsébet hajthatatlan volt.

Miután 1946-ban Fülöp hivatalosan is megkérte a hercegnő kezét VI. Györgytől, 1947. november 20-án a pár összeházasodott a westminsteri apátságban. Az esküvőre meghívott 2500 ember közt nem voltak ott sem Fülöp német rokonai, sem VIII. Eduárd exkirály. Mivel a jegyrendszer továbbra is érvényben volt, Erzsébet menyasszonyi ruhájához a kormány soron kívül 200 ruházati jegyet bocsátott rendelkezésre. A házassággal Fülöp lemondott minden külföldi címéről, és felvette a brit állampolgárságot, valamint a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, továbbá megkapta az Edinburgh hercege címet.

VI. György egészsége egyre inkább a romlás jeleit mutatta a háborút követően, e folyamat 1951-ben felgyorsult. Erzsébet egyre több alkalommal helyettesítette nyilvános szerepléseken, és tudta, hamarosan bekövetkezik az elkerülhetetlen. 1952 elején a hercegnő férjével elindult egy Ausztráliát és Új-Zélandot bejáró körútra, Kenya érintésével. Február 6-án itt kapták meg a szomorú hírt: VI. György elhunyt. Erzsébet már egy fekete gyászruhával és a trónra lépése megerősítéséhez szükséges papírokkal indult útnak, és számított arra, hogy utoljára látta élve édesapját. Az immár királyi pár azonnal visszatért az Egyesült Királyságba.

Erzsébet és Fülöp első gyermeke, Károly herceg 1948. november 14-én született, őt két évvel később követte Anna hercegnő. Két további herceg, András, illetve Eduárd 1960-ban, illetve 1964-ben született.

A koronázásra való készülődéssel esett egybe egy fontos vita: a királyi ház neve, amelyet a továbbiakban használnak. A hagyomány szerint a férj, azaz Fülöp családnevét használták volna, Erzsébet, Mária királyné (Erzsébet nagyanyja, V. György felesége) és Churchill miniszterelnök azonban kitartott a Windsor név további használata mellett. A Windsor név megtartását Erzsébet 1952 áprilisában hirdette ki, Fülöp pedig bosszankodva („én vagyok az egyetlen férfi az országban, aki nem adhatja nevét a saját gyermekeinek!”), de elfogadta a döntést.

Az Egyesült Királyság történetének első, televízióban közvetített koronázására 1953. június 2-án került sor, szintén a westminsteri apátságban. Erzsébet a későbbiekben is híve maradt az uralkodói imázs modernizálásának, és 1957-től éves karácsonyi beszédét is adta a televízió, amelynek egyre több nézője akadt az országban.
 

A közélet legbiztosabb sziklája

II. Erzsébet uralkodása során 14 miniszterelnöke volt az Egyesült Királyságnak, a legutóbbiak közül többen már Erzsébet trónra lépése után születtek.

A királynő uralma alatt számos politikai vihart élt át az ország, kezdve az 1956-os szuezi válsággal, majd az 1960-as évek gyorsuló dekolonizációjával, amely nem mindenhol ment zökkenőmentesen. Az 1970-es évektől egyre fokozódó észak-írországi harcok és a Nagy-Britanniára is átterjedő terrortámadások azt a látszatot kelthették, hogy az Egyesült Királyság saját területén sem ura már a helyzetnek. Ennek mondott ellent látványosan az 1982-es falklandi háború, melynek során az ország egy rendkívül távoli külbirtokát védte meg egy idegen ország agressziójától.

Erzsébet mindezen idő alatt saját személyében támadhatatlan maradt, a legtöbbet utazó brit uralkodó, akinek uralkodása alatt végbement a Brit Birodalom átalakulása a Brit Nemzetközösséggé. Jól demonstrálta ezt 1977-es ezüstjubileuma: trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából csaknem százezer kilométert utazott szerte a Nemzetközösség országaiban, a kevésbé jelentős államokba – mint például Fidzsi és Tonga – is ellátogatva.

A 20. század utolsó évtizedeiben a királyi család megváltozott, közvetlenebb médiajelenléte által többször felmerült a kérdés: van-e továbbra is létjogosultsága a monarchia intézményének? Erzsébet húga, Margit szerencsétlenül alakult magánéletétől Károly herceg és Diana hercegné romba dőlt házasságán át a hercegné tragikus haláláig II. Erzsébet maradt az egyetlen biztos pont az alattvalók számára.

E szerepe ismét felértékelődött a legutóbbi skandalumok – András yorki herceg botránya és a közélettől való visszavonulása, valamint Harry herceg és feleségének a média zaklatására hivatkozva történő hasonló visszalépése – kapcsán.

II. Erzsébet királynő volt az első brit uralkodó, aki platinajubileumot ünnepelhetett. 2022-ben, uralkodásának 70. évfordulóján országa nagyszabású, hónapokig tartó rendezvénysorozattal köszöntötte. (mult-kor.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2022-09-22: Kultúra - :

Hegedűs Imre János: Sors a sorstalanságban

A családi tragédia Radnóti Miklós Huszonnyolc év című versének kezdő soraival maródott bele a tudatunkba: „Erőszakos, rút kisded voltam én, / ikret szülő anyácska – gyilkosod.” Az események további folyásáról szinte senki sem tud. Az édesapa, Glatter Jakab újranősült, elvette feleségül az erdélyi származású Molnár Ilonát, és az életben maradt fiúgyermek, Miklós ezt a nagyszerű asszonyt tudta sokáig édesanyjának, elhallgatták előtte a borzalmat. Glatter Jakab második házasságából leánygyermek született, Ágnes, Radnóti féltestvére, aki – fölcseperedve – ugyancsak írásra adta a fejét.
2022-09-22: Belföld - :

Nem korlátozzák az áram- és gázfogyasztást

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.