Pénzügyi ismeretekről az iskolákban

2022. október 21., péntek, Közélet

Országosan egységes tanórát hirdetett meg keddre az oktatási minisztérium a nemzeti bankkal közös megállapodás alapján, az online bemutatót román nyelven tartották, ezért a magyar tannyelvű iskolák közül alig néhány kapcsolódott be.

  • A Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizenegyedik humán osztálya is részt vett a bemutatón. Fotó: Albert Levente
    A Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizenegyedik humán osztálya is részt vett a bemutatón. Fotó: Albert Levente

A megyei tanfelügyelőség minden iskolához eljuttatta az egyszeri online tanórára való felhívást, de visszajelzést nem igényeltek, ezért a háromszéki részvételről nem készült összesítés. A megkérdezett sepsiszentgyörgyi általános iskolák közül egyetlen tanintézményből sem vett részt magyar elemi, illetve gimnáziumi osztály a zoomos bemutatón, a megkeresett igazgatók, illetve néhány válaszadó pedagógus azt mondta, az említett két korosztály diákjai még nem tudnak olyan szinten románul, hogy szakszövegeket megértsenek, magyar nyelven azonban érdekelte volna őket egy ilyen témájú ismertető. A középiskolás korosztályban a Székely Mikó Kollégium egyik X. osztálya és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum egy XI. osztálya részt vett a banki bemutatón, az érintett tanárokat kérdeztük az online tanóráról.

Márkosi Márta elmondta, a bemutató nagyon általános volt, és mivel a nyolcadik osztályban kötelező tantárgy a pénzügyi és gazdasági nevelés, a diákok már sok mindent ismertek az elhangzottakból. A Székely Mikó Kollégium tanára azt tapasztalta, ahol a szöveget képanyag kísérte, ott tanítványai jobban figyeltek, a kizárólag szöveges részek nem igazán kötötték le őket. Szerinte ennek az a magyarázata, hogy nem elég románul tudni, ismerni kellene a román szakkifejezéseket is, ami nem várható el a magyarul tanuló diáktól. Kérdésünkre, hogyan látja a tanulók kapcsolatát a pénzzel, Márkosi Márta elmondta, ez nagyon változó, akik már használnak bankkártyát, vagy a családjukban van vállalkozó, másként gondolnak a pénzügyekre, mint a többiek.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum humán profilú tizenegyedik osztályában csupán-öt hat diáknak nincs saját bankkártyája – derült ki az online pénzügyi tanóra utáni beszélgetésen. Ezt lapunk megkeresésére Incze Éva filozófia szakos tanár mondta, aki közgazdaságtant is tanít. Megemlítette, a koronavírus-járvány előtt is volt hasonló program a nemzeti bank kezdeményezésére, akkor az előadásokat élőben tartották, a bemutatók magyar nyelven is elhangzottak, ezúttal ellenben kizárólag románul. Ebben az osztályban is a képi információ tetszett jobban a diákoknak, leginkább a kisfilm a pénz készítéséről, nyomtatásáról – tudtuk meg Incze Évától.

Mivel az V–VIII. osztályban a társadalomtudományi tantárgycsomag részeként az általános iskola végzősei kötelezően tanulják a pénzügyi és gazdasági nevelés tantárgyat, tizedikben a vállalkozói ismeretek, tizenegyedikben a közgazdaságtan kötelező tantárgy minden osztályban szaktól függetlenül. Akkor lett volna igazán értelme az országos jellegűként meghirdetett, kedden tartott nemzeti banki ismertetőnek, ha valami nagyon újat, aktuális és a mindennapokban használható információt adnak a diákoknak, korosztálynak megfelelően.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2022-10-21: Közélet - Iochom István:

Háromszékieket is díjaznak (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége)

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén is díjazza a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért tanulókat, valamint az oktató-nevelő munka mellett tudományos kutatást is végző pedagógusokat. A Mákvirág-, Bolyai Farkas- és Kós Károly-díjjal azokat a tehetséges diákokat jutalmazza, akik hazai és nemzetközi tantárgyversenyek, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók. Az Apáczai-díjat azok a pedagógusok pályázhatták meg, akik a közoktatásban dolgoznak (vagy onnan mentek nyugdíjba), és önálló kötetben vagy elismert tudományos szaklapban közzétett munkák szerzői. Háromszékről az Apáczai-díj ezüst fokozatát érdemelte ki Antalka Ágota Párkapcsolati konfliktuskezelés című munkájáért. Az Apáczai-, Mákvirág-, Bolyai Farkas- és Kós Károly-díj ünnepélyes átadására holnap délelőtt kerül sor Szovátán a Teleki Oktatási és Módszertani Központ Bíró István Termében.
2022-10-21: Közélet - Matekovics János Zoltán:

A sepsiszentgyörgyi színháztörténet ünnepe (Dancs Árpád könyvbemutatója)

Megtelt szerda este a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Terme családtagokkal, barátokkal, osztálytársakkal, művészekkel és ismerősökkel. Mint egy ünnepen, a sepsiszentgyörgyi színháztörténet ünnepén. Dancs Árpád Az én színházam 2. című kötetét – amely az intézmény 1978 és 1989 közötti időszakát öleli fel – méltatta Szebeni Zsuzsa művészettörténész, Péter Sándor tanár és Márkus András esperes. Fellépett továbbá Nemes Levente színművész és Szőcs Botond zongoraművész.