Romániai Magyar DalosszövetségHáromszékieket díjaztak

2022. november 14., hétfő, Közélet

Két háromszéki karnagy is átvehette a Romániai Magyar Dalosszövetség díját szombaton Kolozsváron a szövetség éves közgyűlésén. Az ünnepélyes díjátadást követően az In memoriam Kodály Zoltán kórushangversenyen a fellépők között ott volt a Vox Humana kamarakórus és a Székely Mikó Kollégium diákkórusa is.

  • Színpadon a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar. A szerző felvétele
    Színpadon a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar. A szerző felvétele

A zenei anyanyelv ápolását segítő, több kórust és zenekart tömörítő, kórustalálkozók szervezését felvállaló százéves szervezet erdélyi zenei személyiségek nevével fémjelzett díjaival elsősorban a helyi zenei mozgalmak kiemelkedő szereplőinek munkáját ismeri el. Ahogy Tóth-Guttman Emese elnök fogalmazott, a dalosszövetség díjazása szimbolikus, és nem föltétlen jelenti egy életmű lezárását, hiszen a fiatal, aktív zenészeket is megilleti a dicséret, munkájuk elismerése.

A kolozsvári Református Kollégium Farkas utcai dísztermében tartott közgyűlésen beszámolók hangzottak el (a szövetségnek több szakosztálya is van), majd a jövő évi terveket vitatták meg.  

Háromszékről idén két karnagy részesült elismerésben. A Márkos Albert-díjat Márk Attila árkosi énekvezér, zenetanár és karnagy, az idén szintén századik évét ünneplő Régeni Áron Dalárda újjászervezője és vezetője kapta az erdélyi magyar kóruskultúrában, valamint az orgonatörténet kutatásában elért kiváló eredményeiért és szervezői munkásságáért, míg a Seprődi János-díjat Kelemen Alpár szentivánlaborfalvi karnagy-tanár, a Székely István Dalkör vezetője vehette át az erdélyi magyar kóruskultúrában elért szép eredményeiért és kiváló szervezői munkásságáért.

További díjazottak: Zsizsmann Rezső-díj Bakos-Mihály Károly kántor, karnagy és orgonaépítő, Csíkszereda; Jagamas János-díj Higyed Gyöngyi karnagy-zenetanár, Szatmárnémeti; Rónai Antal-díj András József karmester, Csíkszentgyörgy; Guttman Mihály-díj Sógor Magda kántor-karnagy, Kolozsvár. Életműdíjban részesült az ismert zeneszerző, egyetemi tanár, muzikológus Csíky Boldizsár az erdélyi magyar zenei élet gazdagítása, kimagasló felsőfokú oktatói munkássága, szakmai profizmusa, a kórusok számára írt alkotásai elismeréseként.

A Kodály Zoltán emlékét idéző ünnepi kórushangversenyre az Egyetemiek Háza Auditorium Maximum termében került sor, és az öt részt vevő kórus – közöttük a Szilágyi Zsolt Herbert vezette Vox Humana kamarakórus és a Dombora Anna zenetanár által irányított Székely Mikó Kollégium V–VIII. osztályos diákkórusa – az alkalomhoz illően Kodály-műveket adtak elő.

Közös előadásként szintén Kodály Zoltán műve, a Nagyszalontai köszöntő hangzott fel Szilágyi Zsolt Herbert vezetésével: a Vox Humana éneklésébe bekapcsolódtak a teremben jelen lévő fellépők, de a közönség tagjai is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 310
szavazógép
2022-11-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ifjúsági házzal gyarapodott Szentivánlaborfalva

Kulturális, szabadidős és hagyományőrző tevékenységek megtartására alkalmas otthonnal gazdagodott Szentivánlaborfalva ifjúsági szervezete. Az Uzon községhez tartozó településen szombat délben kisebb ünnepségen avatták fel az ifjúsági házat.    
2022-11-14: Közélet - Váry O. Péter:

Komlótól sörig

A sörkészítés, sörfogyasztás és sörkultúra átfogó bemutatására törekedő, Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel nyílt meg a Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) legújabb vendégkiállítása pénteken az intézmény ideiglenes székházában, a Lábas Házban.